Vi blir smartere om høsten

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 22. september 2022
/

Høsten har alltid vært min favorittårstid. Da føler jeg ofte at jeg ”kvikner” til etter en ofte litt daff sommer, og at både høstluften og hodet mitt blir litt skarpere.

Det viser seg at det ikke bare er jeg som synes dette, men at det er helt vanlig å fungere bedre på sensommeren og tidlig på høsten: Tre studier med tester av 3 352 mennesker har vist at vi på denne tiden rent kognitivt sett presterer nesten som om vi er fem år yngre enn vi faktisk er, og dermed hvordan vi presterer resten av året. Det er dessuten økt sjanse for å falle innenfor kriteriene for mild kognitiv svikt om vinteren eller våren enn det er om høsten eller på sensommeren.  Noen av deltakerne i studien var diagnostiserte med Alzheimers. Hos disse deltakerne så man om høsten et lavere nivå enn ellers av proteiner som er koblet til denne sykdommen. Slike sesongbetonte variasjoner kan derfor kaste lys over mekanismene bak hjernesykdommer som Alzheimers.

Kilde:

Lim ASP, Gaiteri C,  Yu L mfl. Carriere JSA, Cheyne JA. Seasonal plasticity of cognition and related biological measures in adults with and without Alzheimer disease: Analysis of multiple cohorts. PLOS Medicine 2018; 5(9): e1002647. dx.doi.org/10.1371/journal.pmed.1002647

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2022 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv