Vanskelig å finne riktig gave?

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 1. desember 2020
/

Det er ikke så lett å finne gode gaver som mottakeren blir glad for. Hva er smart å gi bort?

Vi er mange som synes det er hyggelig å gi andre en gave, og har lyst til å gi gaver som gleder. Gaver er et viktig bindeledd mellom mennesker, og vi har lange tradisjoner for å gi gaver i ulike anledninger. Når vi gir noen en gave, viser vi at vi ønsker å ha en relasjon til dem, og via gaven knytter vi bånd som gjør at vi føler oss nærmere hverandre.

Det vil si: Hvis gaven er passende.

Gaven vi gir sier noe om hvordan vi oppfatter og verdsetter den andre. Det er hyggelig å få en gave som viser at giveren ser oss og forstår hva vi liker. Det motsatte kan derimot virke mot sin hensikt: Om du får en gave som ikke passer deg, kan du føle deg mindre verdifull.  I hvert fall hvis giveren er en som burde kjenne deg såpass godt at hun burde vite bedre. Hvis din beste venninne gir deg øreringer, men du ikke har hull i ørene, eller din tante gir deg en flaske vin, men du ikke har drukket alkohol på ti år, føler du deg kanskje ikke spesielt viktig. De burde jo vite bedre...?

Så må det være balanse i gaveutvekslingen: Det kan føles ubehagelig å ta i mot gaver som er for dyre eller flotte fra noen man ikke selv har ønsket å gi en så flott gave til. Det kan føre til at du heller belaster relasjonen enn bygger den. Det blir kleint, rett og slett.

Men det er stort sett veldig hyggelig både å gi og få gaver. De beste gavene er personlige, litt overraskende, og gitt med omtanke. Det betyr ikke at gavene behøver å være spesielt dyre eller ha en stor "wow-faktor". Studier viser at vi heller vil ha gaver med sentimental verdi, eller opplevelser sammen med andre, enn dyre produkter. Eller du kan rett og slett spørre mottakeren hva hun ønsker seg, og så få tak i det? God jul!

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Å, så mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2021 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: WPCODE
cartmagnifiercross
Handlekurv