Tren matte i sommer! 5 tips til hvordan

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 24. juni 2020
/

Ferier er en fin tid til å “snakke matematikk” med barna. Da har dere både mer tid sammen, og det å være på ferie i seg selv byr på mange muligheter til å inkludere noe “matematisk” i både lek og samvær.  For eksempel:

Planlegg turer sammen
Hvis dere skal reise noe sted, planlegg turen sammen med barna. Da kan dere bruke og snakke om begreper som tid og klokkeslett når dere for eksempel skal rekke ferjeavganger, hvor lenge dere skal være borte og så videre, om retning og plass (hvilken retning reiser dere i og hvilke plasser kommer dere til, og hvilke steder har plass i hvilke kommuner og så videre), og selvfølgelig: Hva det koster å reise til ulike steder.

Lag reisebudsjett
Gi barna lommepenger og sett opp resisebudsjett sammen, både for barna selv, men også for hele familiens sommerferie. Hvor mye koster billetter? Hvor mye skal dere bruke på mat, fornøyelser og så videre? Dette kan dere gjøre også på korte turer, for eksempel på toget fra Gjøvik til Oslo. ????

Bli kjent med kartet
Se på, og tegn kart, over dit dere reiser eller befinner dere. Legg inn himmelretninger, og bruk kartet for å regne ut vei, fart og tid for å bevege seg mellom de ulike stedene. Beregn størrelsen i virkeligheten basert på størrelsene på kartene.

Spill sammen
Ved å spille spill, kan man få trent på mange mentale ferdigheter, inkludert matematikk. Og spill kan man gjøre overalt, hvor som helst! I baksetet på bilen, på toget, på hytta, på flyplasser, på lekeplassen, i hagen… “Mattespill” er for eksempel Klokkekabal, SET-game, Clustered, getSmart eller Mattemix, og massevis av brettspill og kortspill. Finn noe som er gøy for hele familien!

Jobb med begrepsundervisning i natur, by og bygd
Om sommeren er vi ofte mer ute, og kan bruke alt vi ser rundt oss til å snakke om de ulike grunnleggende begrepene. Legg for eksempel merke til hvilke farger og former, størrelser, retninger og plass ting rundt dere har. Er dere i ute, kan dere snakke om hvordan ting forandrer seg gjennom ulike årstider, om temperaturer i vann og luft, om antall av ting dere ser, og mye annet. Dere som har boka “Hvordan fatte matte” eller "Hvordan fatte norsk" kan jobbe aktivt med kapittel 0 i disse – her er forklaringer til nøyaktig hvordan du gjør det.

Lek med steiner, biller, blader, kvister, vannpytter. Lukt og lytt. Bruk naturen til å snakke om begreper, for eksempel forandring, farger, former, tid: Hvordan endrer naturen seg? Hva med årstider, tider på døgnet? Se på skyene og snakk om de ulike formene de har. Snakk om begrepet "forandring" ved å diskutere hvordan ting i naturen endrer seg gjennom årstidene. Husk å bruke begrepene "form" og "farge" når du snakker, for eksempel: Mosen har grønn farge. Denne stenen har rund form.

Sett dere ned på en plass, og la barna observere hva de ser. Utstyr barna med notatblokk og fargeblyanter, så de kan skrive ned tanker og spørsmål og ideer de måtte få mens de er der. De kan også tegne ned ting de ser. Bruk minst en time på dette. Dette er fint for å trene oppmerksomhet og for refleksjon, i tillegg til at det å være stille i naturen er fin avstressing.

Husk at: Dere behøver ikke reise noe sted for å kunne leke med matte i sommer, for det meste kan dere gjøre hjemme, også. Tegn kart over hjembyen, lag budsjett for dagene, og spill morsomme spill.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv