Syng deg glad og hjernesterk

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 16. april 2024
/

Musikk kan ha helsefremmende effekter, og vi er mange som har stor glede av å inkludere musikk i livet på ulike måter – blant annet ved å synge selv.

For noen år siden deltok jeg på en kurshelg som ble kalt «Jeg kan ikke synge-koret». Jeg tror ikke arrangørene var forberedt på hvor populært dette var: Vi må ha vært et par hundre mennesker i salen, og selv om ikke alle hadde gull i strupen, hadde vi alle små stjerner i øynene. 

I følge en undersøkelse i regi av Norges Korforbund mener nesten halvparten av den voksne befolkning i Norge at de ikke kan synge. Samtidig sier over 700 000 mennesker at de kunne tenke seg å begynne å synge i kor. Eller kanskje du drømmer om å synge i band, i musikaler eller vinne en karaokekonkurranse?

Det heier jeg veldig på! Du synger kanskje allerede i dusjen, bilen eller for barna. Hvorfor ikke ta denne sanggleden et stykke videre? Å synge er bra for humøret uansett om du er alene eller sammen med andre. Synger du med andre, får du i tillegg det sosiale fellesskapet. 

Helse i sang

Musikk har alltid vært viktig for mennesker i alle aldre og kulturer. I en fersk meningsmåling ble en gruppe mennesker i alderen 50 til 80 år spurt om deres forhold til musikk. Så godt som alle sier at musikk gir dem langt mer enn bare underholdning: 98 % sa at de har fordeler på minst én helserelatert måte av å engasjere seg i musikk. Tre fjerdedeler av mennesker i alderen 50 til 80 sier at musikk hjelper dem å lindre stress eller slappe av, og 65 % sier at det hjelper deres mentale helse eller humør, mens 60 % sier at de blir energiske eller motiverte av musikk.  

Dette er bare noen av de helserelaterte fordelene som er nevnt av eldre voksne som svarte på spørsmål om å lytte til og lage musikk av alle slag.

«Musikk har kraften til å bringe glede og mening til livet. Den er vevd inn i selve eksistensstoffet for hele menneskeheten,» sier Joel Howell som er professor i indremedisin ved UM Medical School og jobbet med undersøkelsen. Han legger til at musikk har konkrete effekter på en rekke helserelaterte plager, og nevner blant annet at musikk er assosiert med positive effekter på mål fra blodtrykk til depresjon.

Lav terskel, sang kan læres

Mange er redde for at stemmen deres ikke er bra nok, eller er nervøse fordi de ikke kan lese noter. Det er det ofte lite grunn til: Stemmer kan trenes opp, noter kan læres, og nettet er fullt av lydfiler og andre ressurser hvor du kan lytte til låter og masse annet. 

Det er dessuten mange kor som ønsker seg flere medlemmer, blant annet mitt eget kor Vox Pura i Moss. Det er bare å ta kontakt om du vil være med! Men uansett hvor i landet du er: Vil du gjøre noe bra for din egen helse etterhvert som du blir eldre, vurder å engasjere deg mer i musikk, enten det er å synge i kor, spille et instrument eller tralle i vei i bilen.

(Bilde: Andrea Piacquadio)

Boktips: 

Noen av våre beste sangere har gitt ut bøker hvor vi andre kan lære å synge, som disse, begge fra Cappelen Damm:

  • «Lær å synge på 21 dager» av Benedicte Adrian 
  • «Lær å synge som en proff: Didriks metode» av Didrik Solli-Tangen
Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv