Se, som han sjonglerer Rubiks kube!

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 12. april 2024
/

Jeg fikk nettopp tilsendt et leserspørsmål fra Allers fra en som hadde sett en video på internett med en mann som sjonglerte tre Rubiks kuber mens han løste dem, og satte Guinness-rekord!

Disse videoene er veldig imponerende. Det finnes flere av dem på nettet, noen er falske, men det er også noen helt virkelige, og det er flere som har utført nettopp dette kunststykket.

Det er lett å tro at de har noen overnaturlige evner, men selv om de åpenbart har noen egenskaper hverken du eller jeg har, så er ikke nødvendigvis hjernene deres så altfor spesielle, selv om de nok har litt mer talent enn de fleste andre av oss. Men å løse Rubiks kube handler mest om å lære seg algoritmene, altså mønstrene, som kuben løses etter, og å klare å huske disse. Det kan du også lære deg! Jeg fant ut av det selv da jeg var ganske ung, og da jeg først hadde knekt den koden, var det lett å løse kuben. Det krever selvsagt at du har en viss evne til å gjenkjenne og huske mønstre, og en viss romsans – altså at du kan håndtere tredimensjonale figurer. Men du trenger ikke finne ut av det på egen hånd slik jeg gjorde, du kan få en oppskrift.

Så skal man klare å sjonglere: Det krever en del fingerferdighet, motorikk og konsentrasjon, og teknikk, og at man øver, selvsagt. 

Men så skal man gjøre begge deler samtidig, og med tre kuber av gangen. Det er klart dét krever mer fingerferdighet og evne til å manipulere kubene mens man sjonglerer dem, og det må trenes på. Men her vil man også bruke det som kalles muskelminne. som består av at det er lettere å utføre bevegelser når musklene har utført dem før. Altså, når man har øvd inn selve det å løse kuben, så er det lagret i muskelminnet. Det gjør at vi ikke trenger tenke for mye på hvordan vi gjør dette neste gang. Dette kan vi alle kjenne igjen fra andre aktiviteter. Så kanskje den aller viktigste egenskapen disse sjonglørene har, er utholdenhet – for det vil garantert kreve en del trening å få til begge deler samtidig!

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv