Tre triks for å bli gladere i en fei

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 30. september 2021
/

Det er helt naturlig å henge med nebbet i blant. Henger nebbet litt ekstra langt nedpå, er det fristende for mange å ty til trøst og lindring ved å for eksempel innta rusmidler og lignende stimuli. Men det er ikke alltid det skal så mye til for å få et lite løft i humøret, og det er nettopp forskere som jobber med avhengighetsproblematikk som har oppdaget flere relativt enkle grep som kan gjøre oss litt gladere. Og det på bare noen minutter:

Eksperimentene ble gjennomført med 500 deltakere som hadde misbrukt rusmidler. Den mest effektive teknikken var å gjenoppleve et lykkelig øyeblikk, og handlet om å se på et fotografi fra en hyggelig situasjon og beskrive bildet kort. To nesten like effektive teknikker var å

  1. identifisere to positive ting som skjedde dagen før og sette pris på disse, og
  2. å tenke på en utfordring de hadde dagen før samtidig med noe hyggelig de kunne glede seg til dagen etter.

God livskvalitet og psykologisk velbefinnende er kjekt å skaffe på banen om man skal hanskes med et rusproblem. Da skader det i alle fall ikke å ha noen enkle, konkrete verktøy til bruk i hverdagen, og disse tre triksene kan vi alle ha nytte av, vil jeg tro. Du trenger ikke ruse deg for å ha glede av å bli litt gladere.

Kilde:

Hoeppner BB, Schick MR, Carlon H mfl.  Do self-administered positive psychology exercises work in persons in recovery from problematic substance use? An online randomized survey. Journal of Substance Abuse Treatment 2019. Publisert på nett. doi: https://doi.org/10.1016/j.jsat.2019.01.006

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv