Slik blir du kvitt en sang du har "fått på hjernen"

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 9. mars 2020
/

Hender det at du simpelthen ikke får en melodi eller en strofe ut av hodet, men blir gående å nynne på den enten inni deg eller høylytt? Og; irriterer det deg?

Såkalte ”øreormer” (earworms på engelsk) kan absolutt være mer til irritasjon enn glede, men det er i det minste veldig vanlig: 92 prosent, det vil si de aller, aller fleste av oss, opplever jevnlig å få besøk i hodet av slike musikksnutter. Selv har jeg hatt ”Bjelleklang” i hodet i 25 år.

Psykologer har funnet noen ulike fremgangsmåter som kan hjelpe til å skru av denne ”radioen”:

  • Det ene er å tygge tyggegummi. I hvert fall har forsøk vist at hvis man tygger når man hører en potensielt smittende låt, er det mindre sannsynlighet for at låta blir en øreorm, kanskje fordi tyggingen minsker hjernens evne til å forme verbale minner – altså huske blant annet musikk.
  • Men tyggegummi hjelper slett ikke alle. Engelske psykologer anbefaler en ”distraher og engasjer”-metode. Det går ut på å først finne noe som får din oppmerksomhet, som å si et dikt høyt, eller et mantra, eller attpåtil høre på en annen sang. Da fyller vi opp den delen av arbeidsminnet hvor øreormen bor.
  • Å konsentrere seg om en helt annen oppgave som er mentalt krevende vil også dempe musikken, men da må oppgaven være krevende nok til at ikke øreormen får plass likevel.
  • Et annet triks innebærer å være litt mer aktiv: Sett deg ned og hør på hele sangen, flere ganger på rad. Øreormer er ofte bare små biter av en hel sang. Mens hvis du fyller hodet med hele låta, kan det tenkes du klarer å skyve ut den ene, lille snutten fra hukommelsen.
  • Eller, hvis du ikke orker å høre på hele sangen, kan du prøve å tenke på hvordan sangen slutter. Tanken bak dette rådet er at vi har en tendens til å huske på ting vi ikke har avsluttet. Dette kalles Zeigarnik-effekten. Mens hvis du nynner slutten på sangen, hjelper det kanskje hjernen din til å gi slipp på den.

Nytter ingen av disse tiltakene, kan det tenkes du rett og slett må prøve å akseptere og like at du har disse minikonsertene i hodet og slå deg til ro med det! Mange øreormer er veldig standhaftige. Min ”Bjelleklang” er skikkelig seig og har altså ligget over 25 år på spillelista i mitt hode.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv