Skap skjermfri tid med barnebarna

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 15. desember 2021
/

Livets dessert kaller man dem, barnebarna, og med rette. De vokser forunderlig nok like fort som egne barn, og tiden sammen er like dyrebar. Men i dag har vi et moderne problem som kan begrense kvalitetstiden:

For enten barna er fem eller femten år unge, er det nesten helt sikkert at de setter seg med en skjerm så fort anledningen byr seg. Enda så lenge siden det er dere har sett hverandre. Enda så mye dere har å snakke om.

Du føler kanskje du ikke har så mye å stille opp med som kan konkurrere med alle disse spillene og aktivitetene på nett. Men du har mye å by på, som kan gi både glede, gode minner og kunnskap til de små hoder. Og som besteforelder er du ofte i en bedre posisjon enn foreldrene til å skape gode lærestunder. Mange bekymrer seg for at barna har altfor mye tid framfor skjermen, og at det kan påvirke dem negativt. Så du gjør sannsynligvis en veldig god gjerning om du klarer å skape en mobilfri sone sammen med barna.

Her er forslag til aktiviteter som er fine for store og små:

Finn fram gamle album og snakk sammen

Det har alltid vært morsomt å høre om gamledager, og slik er det fortsatt. Det er mye verdi i  å dele historier om livet slik det var før. For det første har barnebarna mest sannsynlig (og dessverre) ikke et spesielt nært forhold til fotoalbumer. For det andre sier et bilde mer enn tusen ord. Så tørk støvet av de gamle albumene, og sett dere ned sammen og snakk om livet som har vært. Du får et hyggelig gjensyn med gamle minner, og barnebarnet får innsikt i familiehistorien og historie generelt.

Gå på skattejakt på loftet eller i boden

Dagens barn vet ikke hva en dreieskivetelefon er. De kan slett ikke forstå hvordan det må ha vært å ha en telefon som satt fast i veggen med en ledning. De vet ikke hva en kassett er, og en pesonsøker kan få dem lattermilde. Samtidig er retro både trendy og miljøvennlig, så ta barnebarnet med på en tur på loftet eller i boden, og let etter gamle skatter. Fortell historier, svar på spørsmål som garantert dukker opp, og kanskje får du litt ryddehjelp i samme slengen.

Finn ut hva ord betyr

Hva betyr ordet "bil", egentlig? Eller ordet "skole"? Det kan være veldig morsomt og lærerikt å finne ut av hva ord kommer fra. Ordet "bil" kommer for eksempel fra "automobil": "Auto" er gresk og betyr "selv", mens "mobil" er latin og betyr "bevegelig". Og legg merke til barnas reaksjon når du forklarer at ordet "skole" er gresk og egentlig betyr "fritid"! Finn fram en ordbok og slå opp ord dere måtte komme på (se tips til bok og nettsteder i faktaboksen. Ja, her har dere jo en god grunn til å bruke nettet).

Lag mat sammen

Du liker kanskje å servere mat og la barnebarnet holde på med sitt mens det venter på servering. Men i en hektisk hverdag er det slett ikke sikkert at barnebarnet får så mye tid til å utfolde seg på kjøkkenet. Kanskje blir det mye rask mat uten så voldsom variasjon? Her kommer du på banen. Med bedre tid og ingen jobb du skal stresse avsted til, kan du virkelig ta deg god tid og lage en hyggelig stund på kjøkkenet. Og du kan garantert noen triks som mamma eller pappa ikke har hatt tid til å lære bort. Nå har du muligheten til å bringe videre hemmelighetene dine. Hvorfor ikke bestemme en tre-retters middag, og lage den sammen? Det er både morsomt, koselig og lærerikt. Blant annet er det mye matematikk i å lage mat, så her har dere muligheten til å øve på viktige matematiske begreper som brukes i hverdagen.

Spill brettspill sammen

Bort med skjermene og frem med det taktile, det logiske og det morsomme. Spill er en nydelig aktivitet for store og små, bra for hjernen og ikke minst moro. Ta en tur i bokhandelen og handle når de har salg på spill, og overrask barnebarnet med en herlig spillopplevelse IRL (In Real Life), som det heter på engelsk. Pass bare på å finne fram spill barnet mestrer og har forutsetning for å klare. Ellers er det jo ikke noe moro, likevel.

PS: Vil du ha tips til spill, skaff deg Anne Lenes flotte bok "Alt står på spill" - HER i nettbutikken. Eller hva med det populære SET-game?

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv