Rund form, sirkel eller oval?

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 4. januar 2022
/

Begrepsundervisning er viktig når vi hjelper elever til å bygge det riktige grunnlaget for læring. Et viktig begrep å jobbe med, er "form".

Her om dagen fikk vi et spørsmål fra en lærer og kursdeltaker om begrepet "rund form" som kanskje flere kan ha glede av å lære mer om:

Når Elin viser hvordan begrepsundervisningen foregår, bruker hun kun begrepet rund form. Når kan man bruke begrepene sirkelform og oval form?

Her er forklaring fra spesialpedagog Elin Natås:

  • Forklar først eleven hva rund form er: En form med ingen rette linjer, og heller ingen spisser (vinkelformer). 
  • Vis så fram, og la eleven ta på, forskjellige runde former, både sirkler, ovaler og uregelmessige runde former.
  • Vis videre en rund form og en annen form, for eksempel en firkantet form. Be eleven peke på den runde formen og spør: "Hvorfor pekte du på denne?"
  • Eleven skal da svare: "Fordi den har rund form."
  • Skryt av eleven din!
  • Gjør dette så mange ganger du tenker det er nødvendig. La eleven være med på dette. Jobber du med flere elever samtidig, kan de godt svare i kor.

Videre:

  • Samle på alle de forskjellige runde formene dere har gått gjennom, og spør så eleven hva alle de formene du har samlet nå er like i.
  • Eleven skal da svare at "de er like i at de har rund form".
  • Eleven kan også tegne eller finne forskjellige runde former rundt seg.
  • Så kan du forklare at de runde formene ikke er helt like. De kan ha forskjellig størrelse, farge osv. Hvordan du forklarer dette avhenger av hvilke grunnleggende begreper eleven har lært. Det finnes flere forskjellige runde former, sirkler (som betyr ring), oval (som betyr egg) og uregelmessige runde former, men alle er like i at de har rund form.

Begrepslære er helt avgjørende for å kunne lære fag som matematikk, norsk og mye annet, og en måte du lærer barna om dette på, er ved hjelp av det som kalles begrepsundervisningsmodellen (utviklet av professor Magne Nyborg). Dette kan du starte med allerede når barna er ganske små, lenge før de begynner på skolen. Alle Elins elever mangler grunnleggende begrepsforståelse i en eller annen grad, og da blir det også vanskelig å lære. 

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv