Vestlige foreldre: "Perfekte", og utbrente

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 12. juli 2021
/

Er du sliten av å sørge for at alt er på stell med unger og aktiviteter og ting du burde, skulle og tenker du må? Da er du i selskap med mange andre i vår del av verden: Foreldre i rike, vestlige land er også de mest utbrente, i følge en studie med over 17 000 deltakere fra 42 land. Presset om å være en perfekt forelder sammen med den individualistiske kulturen vi har i vestlige land som USA, Storbritannia og også vårt eget land, Norge gjør at barnas omsorgspersoner oftere blir helt utslitte.

De svidde foreldrene i studien sa seg ofte enige i disse påstandene:

  1. Jeg føler meg ofte helt overveldet av foreldreansvaret.
  2. Jeg nyter ikke å være sammen med barna mine.
  3. Jeg klarer ikke lenger å vise barna mine at jeg er glad i dem.

Ytterligere kjennetegn på disse svidde foreldrene er blant annet at de synes det er slitsomt å være sammen med barna, ikke føler de klarer å gi barna sine nok kjærlighet, og føler at de er dårlige foreldre. Utbrente foreldre ender dessverre opp med å bli dårlige foreldre, fordi de sliter seg ut ved å prøve å gjøre alt perfekt. De har større sannsynlighet for å neglisjere barna deres, eller fantaserer om å stikke av fra dem eller til og med skade dem.

Studien avslørte at det er flest utbrente foreldre i land som Canada, USA, Belgia, Frankrike, Spania and Sveits, og lavest grad av utbrenthet fant forskerne i Turkia, Iran, Japan, Kina og Thailand. Professor Isabelle Roskam som ledet studien mener det er nettopp den vestlige kulturen som har skylden: "Individualistiske land dyrker fram en kultur med fokus på prestasjon og perfeksjonisme. Barneoppdragelse i disse landene er mer opp til hver enkelt forelder, i motsetning til i for eksempel afrikanske land, hvor hele landsbyen er involvert", sier hun.

En løsning på problemet er derfor nettopp å søke mot et mer kollektivistisk miljø å oppdra barna i, i tillegg til å gi slipp på tanken om at man må være en perfekt forelder, anbefaler forskerne. I tillegg må foreldre være bevisste på å ta vare på seg selv og sine egne behov først, for at de skal kunne ta vare på barna sine.

Kilde:

Roskam I, Aguiar J, Mikolajczak M.  Parental burnout around the globe: a 42-country study. Affective Science 2021; 2: 58–79. https://link.springer.com/article/10.1007/s42761-020-00028-4

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Å, så mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2021 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv