Nyttårsforsett: Skru på hjernen igjen

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 3. januar 2023
/

Hvis du har følt deg sløvere enn vanlig den siste tiden, er ikke det så rart. De siste årene har vært tøffe for mange, med pandemi, uro og dårligere økonomi i tillegg til de vanlige tingene vi må håndtere i livene våre. Det er helt normalt om hjernen går litt i dvale av slikt: Det er grenser for hvor mye vi kan håndtere, og stress over lengre tid kan gjøre blant annet at vi får dårligere kognitiv kapasitet.

Mange av oss (okei, jeg selv) tyr også til noen litt usunne metoder for å takle ting, som å spise litt mer sukker, drikke litt for mye alkohol, trene litt for lite, isolere oss litt mer. Ting som ikke er spesielt bra for hjernehelsa eller humøret.

Men nå er det nytt år, og et av mine nyttårsforsetter er at jeg skal ta grep for å skru på hjernen igjen!

Dette er min plan:

  • Gå tur minst tyve minutter hver dag, eller gjøre annen form for fysisk aktivitet. Trening er den beste hjernetrimmen.
  • Snakke med minst tre andre mennesker hver dag. Kontakt med andre, selv om det er fremmede på butikken, er viktig for vår mentale helse.
  • Ta omega-3. Det er få ting innen ernæring som er så godt dokumentert som effekten av omega-3-fettsyrer på både humøret og kognitiv funksjon. Jeg skal sørge for å ta et godt tilskudd med de riktige fettsyrene i den riktige dosen hver dag. (I San omega-olja jeg tar er det også vitamin D, så da får jeg tilskudd av dette, også, noe jeg trenger ekstra av om den mørke vinteren.
  • En smule hjernetrim hver morgen: Jeg starter dagen med en runde SET-game, både mønstertrening og ordtrening. (Dette spillet er så bra at jeg selger det i nettbutikken min).
  • Passe på å ta pauser jevnlig: Det er viktig for å få lærdommen til å sitte.
  • Ha rutiner som sparer meg for å bruke energi på å stadig måtte vurdere om jeg skal gjøre det ene eller det andre.
  • Droppe sukker og alkohol (bare på fredager, hvis jeg absolutt må). Mørk sjokolade og kakao (uten kumelk eller sukker) er derimot lov, med alle sine deilige antioksidanter og flavanoider og gode effekter på både tenkning og humør.

Har DU en plan, eller har du tips til noe smart?

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv