Når barna ikke vil gjøre lekser

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 9. mars 2020
/

Mange foreldre opplever at det er omtrent umulig å få barna til å ville jobbe med lekser. Og det er ikke så rart: Har barnet strevd mye med å forstå fagene og møtt mye frustrasjon og manglende mestring, er det heller ikke moro å gjøre lekser. Hvem vil vel stadig ønske å utsette seg for ting som gjør vondt?

Lekser er for å øve på noe vi har lært. Men vi kan ikke øve på noe som ikke er lært eller forstått. Vi må altså først forstå, så kan vi øve. Når dere skal jobbe med lekser, må du derfor først forsikre deg om at barnet har forstått det barnet skal øve på. Det blir håpløst å prøve å øve på noe de ikke har forstått, og da er det heller ikke noe rart at de vrir seg unna. Mens når vi mestrer, fører det til en positiv opplevelse og mer motivasjon for å lære mer.

Våre tre beste tips for å få barnet til å tro på seg selv igjen og bli kvitt leksekrigen:

  • Aller viktigst: Si til barnet at “om det er noe du ikke forstår, så er det fordi de voksne ikke har lært deg det ennå!” Det er den voksnes ansvar å lære bort, og ikke barnet som skal ”knekke koden” eller skjønne ting helt av seg selv.
  • Sett deg grundig inn i hva barnet må ha lært forut for det temaet du ønsker å lære bort, altså hva som er forutsetningen eller grunnlaget for å kunne forstå det enkelte temaet, og sørg for at du starter med å lære bort dette grunnlaget.
  • Jobb med én ting av gangen til det er forstått, og øv deretter på dette til det er automatisert. Vær tålmodig her, og ikke gå for fort fra. Vi trenger alle tid til å tenke, reflektere og øve for å bli gode på noe.

Spesialpedagog Elin Natås har i tillegg følgende råd:

  • Start tidlig med gode vaner.
  • Gjør lekser til faste tider: Gode rutiner er viktig.
  • Vær selv positiv til lekser. Kjefting og mas hjelper ikke, men gjør bare situasjonen enda verre.
  • Snakk med skolen om problemene, kanskje lærerne kan bidra med noe?
  • Om eleven har interesser utenom faget, er det lurt å knytte fagene opp mot disse.
  • For noen kan det være lurt å ta en pause fra leksene, slik at barnet får litt fri fra strevet, og dere isteden kan jobbe med å finne ut av årsakene til at barnet sliter og å tette igjen hull i forståelsen.

Det er også viktig å finne ut av om lekser er kjedelig fordi det er for vanskelig eller faktisk for lett. Gjelder leksevegringen forresten i alle fag? For å finne riktig løsning til riktig barn, må vi vite hva årsakene til problemet er. Et fint sted å starte er forøvrig å jobbe med noe barna allerede kan og mestrer. Da føler de seg flinke, stemningen blir bedre, og du kan også lettere oppdage hvor de faller fra. Når du ser hva de kan, ser du samtidig hva de ikke kan. Da vet du mer om hvor problemet ligger.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv