Mange foreldre opplever at det er omtrent umulig å få barna til å ville jobbe med lekser. Og det er ikke så rart: Har barnet strevd mye med å forstå fagene og møtt mye frustrasjon og manglende mestring, er det heller ikke moro å gjøre lekser. Hvem vil vel stadig ønske å utsette seg for ting som gjør vondt?
Lekser er for å øve på noe vi har lært. Men vi kan ikke øve på noe som ikke er lært eller forstått. Vi må altså først forstå, så kan vi øve. Når dere skal jobbe med lekser, må du derfor først forsikre deg om at barnet har forstått det barnet skal øve på. Det blir håpløst å prøve å øve på noe de ikke har forstått, og da er det heller ikke noe rart at de vrir seg unna. Mens når vi mestrer, fører det til en positiv opplevelse og mer motivasjon for å lære mer.
Våre tre beste tips for å få barnet til å tro på seg selv igjen og bli kvitt leksekrigen:
Spesialpedagog Elin Natås har i tillegg følgende råd:
Det er også viktig å finne ut av om lekser er kjedelig fordi det er for vanskelig eller faktisk for lett. Gjelder leksevegringen forresten i alle fag? For å finne riktig løsning til riktig barn, må vi vite hva årsakene til problemet er. Et fint sted å starte er forøvrig å jobbe med noe barna allerede kan og mestrer. Da føler de seg flinke, stemningen blir bedre, og du kan også lettere oppdage hvor de faller fra. Når du ser hva de kan, ser du samtidig hva de ikke kan. Da vet du mer om hvor problemet ligger.
Å, så mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!