MorsdagsQUIZ!

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 12. februar 2023
/

I anledning morsdagen, her er tre quizspørsmål om mors rolle som du kanskje ikke kjenner til. Kunnskapen er hentet fra boka Det gror i mor (Cappelen Damm, 2022) og forfatter Malin Eberhard-Gran:

1. Man har ikke alltid vært klar over hvor stor mammaens rolle er for å skape nye små menneskebarn. På 1700-tallet trodde vitenskapen for eksempel at barna ble laget ved at:

a) Små ferdiglagde miniatyrbabyer lå inne i sædcellene til mannen og at mor bare var som et slags drivhus der barnet kunne gro ferdig etter at mannen hadde plantet frøene i henne.

b) Mennene kunne velge bare med tankekraft hvilken eller hvilke kvinner de ville befrukte, og at det var mannens ånd som deretter reiste over til og befruktet den utvalgte kvinnen.

c) De kom med storken.

2. Kvinner har som kjent to X-kromosomer, mens en mann har ett X og ett Y-kromosom. En konsekvens av dette kan være at:

a) Kvinner har færre muligheter til å utvikle ulike egenskaper, for hun er begrenset til den genetiske informasjonen som ligger i X-kromosomet.

b) Menn har lettere for å oppfatte lyder.

c) Kvinner lever noe lenger enn menn.

3. Vi har ofte fått høre at det er den sædcellen som svømmer raskest og først når fram til eggcellen som er den som befrukter egget, og at resultatet altså avhenger av hvilken sædcelle som er den heldige vinner i kappløpet. Er dette riktig?

a) Ja, det stemmer: Hvilken sædcelle som ender opp med å være den som befrukter egget er en konsekvens av hvor svømmedyktige mannens sædceller er.

b) Nei, eggene slipper ikke inn hvem som helst: De velger ut hvilke spermier de vil invitere inn.

c) Det er faktisk feil at sædcellene svømmer i det hele tatt: Nyere forskning viser at spermien leveres i livmoren i en klump, så er det den sædcellen som overlever lengst som blir den som befrukter egget.

Svar lenger ned!

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Svar:

1: a. Man trodde at for å modnes til normalstore babyer trengte miniatyrmennesket å føres inn i mors mage ved samleie, slik at det kunne vokse seg til der. Moren hadde ellers ikke noen større medvirkning i selve skapelsen av barnet. I dag vet vi at det ikke finnes noen ferdigutviklede miniatyr-mennesker i sædcellene. Isteden foregår det en voldsom aktivitet inne i mammaens eggleder og livmor for å skape et nytt menneske. Det er her et nytt liv blir til.

2: c. Kvinner har dobbelt opp av visse gener på X-kromosomet sammenlignet med menn. Dersom noe er galt med det ene, har hun et normalt X i reserve. Det at kvinnen har to X-kromosomer kan være en bidragende årsak til at kvinner lever lenger.

3: b. Tidligere trodde man at egget kun lå og ventet på sædcellene og var fullstendig passiv. Men eggene er betydelig mer selektive enn hva vi har trodd. De kan nemlig trekke til seg visse «utvalgte» spermier ved å sende ut kjemiske signaler. Det er dermed ikke hvem som helst som slippes inn.  Noen kvinne-mann kombinasjoner fungerer dermed bedre enn andre. Man kan si at de kan se ut som at de er visse krav til hvilke sædceller som får innpass. Det er ikke bare spermiene som er den aktive part, og det kåres bare én vinner.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv