Mattetrenetips: La barna bli kjent med passeren

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 25. mars 2019
/

Har dere en slik hjemme? Å leke med en passer er bra oppvarming for å lære matematikk. La barna få lage sirkler i ulike størrelser og tegne blomster og andre figurer ved hjelp av passeren. Ved å la barna leke og bli kjent med passeren, får de øvelse i blant annet

  • motorikk, via bevegelsene de må gjøre med hånden
  • å lage sirkelformer i ulike størrelser
  • I tillegg kan de fargelegge sirklene, eller deler av sirklene, de lager, som her:
Denne flotte blomsten er laget av Elins elev Charlotte.

Når barna er litt større, kan du også bruke sirklene de tegner for å vise hvor mange grader en sirkel har. Del den i 24 like deler, og vis med en gradsskive (halvmåneformet linjal med vinkler påskeskrevet), at hver del har 15 grader, altså 360 grader til sammen. Fortell dem at på én time roterer jordkloden 15 grader, og i løpet av et døgn som består av 24 timer, roterer jorda 360 grader – altså like mange som i en sirkel.

NB: Sørg for at dere bruker en skikkelig passer som er solid og stabil og ikke vinglete i beina. Passeren på bildet er fra Trigonor.

Og følg med de minste barna så de ikke stikker seg.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv