Litt lat og laid back? Det kan være tegn på høy IQ!

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 31. august 2020
/

Er du treg til å sette i gang med ting? Føler deg litt lat og tilbakelent og synes ikke det haster så mye med å starte på den jobben du vet du skal ha gjort? Går det likevel bra når du først får stumpen i gir, og kommer du fint i mål med gode resultater? Kanskje du da er en av dem som rett og slett er litt ekstra smarte.

Nå har snille, søte forskere funnet ut noe som passer meg helt supert å skylde på: At folk som er litt tilbakelente og ikke opptatt av å skynde seg med alt mulig, ofte har høyere IQ.

Det er i hvert fall hva en studie av 722 mennesker viser. Forskerne mener dette skyldes at smartingene er mer effektive når de først skal i gang og gjør ting raskere. Derfor trenger de jo heller ikke mase på for å starte! De blir ferdige likevel. 

I tillegg har denne gruppen oftere tendens til å prokrastinere, altså utsette ting. Det er kanskje heller ikke så rart, hvis det er slik at de kommer i mål selv om de venter litt? De har visst også et indre, mentalt tempo som er ganske sedat, men som til gjengjeld tillater at de er mer åpne for ny informasjon eller avbrytelser når de holder på med noe.

Men folka i denne gruppen er ikke tregere i selve utførelsen av oppgaver. Tvert i mot: De er stort sett fysisk sett raskere. I tillegg er de også mer ansvarsfulle og perfeksjonistiske og vil ha tingene skikkelig gjort. Når de altså først får somlet seg til å starte. Om en bitteliten stund.

(Jeg simpelthen elsker å finne vitenskapelige forklaringer jeg kan dekke meg bak, er det ikke deilig!)

Kilde:

Rikoon SH, Brenneman M, Kim LE mfl. Facets of conscientiousness and their differential relationships with cognitive ability factors. Journal of Personality Research 2016; 61: 22-34. https://doi.org/10.1016/j.jrp.2016.01.002

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Å, så mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2021 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv