Hvorfor vi føler oss slitne av å tenke for mye

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 19. januar 2023
/

Det er slitsomt å tenke. (Derfor er det mange som ser ut til å droppe hele øvelsen. Det kan i alle fall se sånn ut, når vi ser oss rundt.)

Men ja, vi blir slitne av å bruke hodene, og har vi jobbet intenst en stund, føler vi oss gjerne mentalt utslitte. Én grunn til dét er at mentaljobbingen bidrar til en opphopning i panna (prefrontal cortex) av neurotransmitteren glutamat. 

Glutamat bidrar til å stimulere hjernecellene og er viktig for blant annet læring og hukommelse. Men for mye glutamat kan være giftig og er koblet til blant annet depresjon og andre hjernesykdommer som demens. Når vi har tenkt mye og hardt en stund, er det derfor viktig at vi sørger for at hjernen får restituert seg. Føler vi oss slitne er det et tegn på at vi har nådd en grense, og den bør vi ta på alvor.

Løsningen? Sov og hvil. Da kommer hjernen til hektene igjen blant annet fordi glutamaten fjernes fra synapsene mens vi sover og blir igjen klar for mer tenking,

PS: Om du er ukonsentrert, urolig, sliter med søvnen, eller opplever hjernetåke på en eller annen måte, kan det også tenkes du mangler viktige fettsyrer og mineraler. Da kan du ha nytte av tilskudd. Disse tar jeg selv, og du får dem i nettbutikken:

Omega-3

Mineraler og enzymer

Kilde:

Wiehler, A., Branzoli, F., Adanyeguh, I. et.al. (2022). A neuro-metabolic account of why daylong cognitive work alters the control of economic decisions. Current Biology; 32(16): 3564-3575.E5. https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.07.010

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv