Hvordan føle deg bedre når du ser andre i sosiale medier

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 1. mars 2024
/

Det kan være vanskelig å unngå å sammenligne seg med andre man ser i sosiale medier. Og det er lett å føle seg deprimert og mislykket når det ser ut som at andre har så mye mer spennende og hyggelige liv. En teknikk for å håndtere dette bedre, er å bruke det som kalles sosial savoring og som handler om å være glad på andres vegne.

Savoring kan beskrives som å være oppmerksom for positive følelser og opplevelser og evnen til å være takknemlig for disse. Sosial savoring er når vi klarer å overføre den samme godfølelsen til det andre opplever. Dette kan læres. 

I en studie ble en gruppe studenter trent i ting som å føle empati med andres gladnyheter,  unngå å dømme og unngå å sammenligne seg selv med de andre, men heller ta del i og selv nyte den gode følelsen de andre måtte kjenne på. Studentene skulle så bruke denne tilnærmingsmåten i en uke når de var på sosiale medier. Resultatene viste at den gruppen som hadde praktisert sosial savoring hadde bedre selvfølelse enn kontrollgruppen i etterkant. De fortsatte også å bruke disse teknikkene de hadde lært.

Kilde: Andrade FC, Erwin S, Burnell K mfl. Intervening on social comparisons on social media: Electronic daily diary pilot study. JMIR Ment Health 2023;10:e42024. doi: 10.2196/42024

Foto: Shutterstock

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv