Hvilken farge har bokstaven A?

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 8. november 2022
/

Hvilken farge har bokstaven A?

Hvis du forstår spørsmålet og kan svare på det, er du sannsynligvis synestetiker. Det er verken smittsomt eller farlig, det betyr å blande sanser: Synestetikere kan oppleve farger når de hører lyder eller at tall, bokstaver, ukedager og måneder har lukter. Av en eller annen grunn er grensene mellom de ulike sanseopplevelsene utflytende, og tillater krysninger mellom syn, smak, følelse og lukt på helt andre måter enn det som er vanlig. Synestesi er veldig individuelt, og hvordan denne krysspraten oppleves av den enkelte, varierer. Noen smaker lyder, noen lukter figurer, ser musikk, føler farger eller en annen slags miks av dette. Det hele handler om at én type input trigger aktivitet et helt annet sted i sanseapparatet enn man skulle tro. Synestesi ble først beskrevet på slutten av 1800-tallet.

Selv om synestetikere kan klassifiseres i ulike grupper, er det fremdeles store individuelle forskjeller i hver gruppe. Men den vanligste formen er likevel at dagene i uken har farger. Rundt 64% av synestetikere ser dette. Og selv om hver synestetiker kan ha sin egen personlige oppfatning, så er det noen mønstre som går igjen: O er for eksempel ofte hvit, A har ofte en eller annen rødfarge og Q er ofte lilla eller rosa. I tillegg finner forskere sammenheng mellom fargens forbokstav og opplevelsen av den: Engelskspråklige ser Y som gul (Yellow), mens tyskere mener G er gul (Gelb). Forskerne har funnet lignende sammenhenger med smak, at ord ofte smaker som ting de minner om i uttale eller skrivemåte, for eksempel at ”øvelse” smaker pølse. (Du, hvis du vet et ord som rimer på ”pølse” må du si fra til meg. Det har ingenting med synestesi å gjøre, altså, jeg bare lurer på om det finnes.)

Det ser også ut til at synestesi forekommer gjennom oppfatningen av meningen bak ting. At det ikke bare handler om den rene sanseopplevelsen: Men også hvordan vi oppfatter meningen i ting vi opplever, og at det kan oppfattes ulikt avhengig av sammenhengen den står i. For eksempel: En figur som kan være enten en S eller et 5-tall (ligner i formen), kan ha én farge hvis den er en del av et ord (f.eks ”vi5er”), og en annen farge hvis den er en del av en sifferserie (f.eks 34567).

Synestesi er et reelt fenomen: Hvilke farger en fargesynestetiker opplever forandrer seg sjelden over tid. Det er som nevnt ikke skadelig å være synestetiker. Det er derimot ting som tyder på at det skjer uvanlige ting i hjernen deres. Det som er kjent er hvor i hjernen dette sannsynligvis skjer (høyre bakre parietallapp/ventral occipitalcortex). Dette er områder i hjernen som er aktive ved henholdsvis behandling av språk og behandling av synsinntrykk. Dette støtter hypotesen om at det som skjer i hjernen i hvert fall i noen grad er det samme som skjer når man faktisk forbinder ord og farger. Det er også stor forskjell på synestetikere, og de forskjellene reflekteres ved at det ikke er helt de samme områdene i hjernen som er aktivert under synestesi.

Cirka 1 av 23 er synestetikere, og det er dobbelt så mange kvinnelige som mannlige. Synestetikere skårer generelt høyt på språklig kreativitet og er flinke til å lage ordspill, gjerne uten at de er bevisst det. Mange synestetikere vet heller ikke at de er det: At lukter har farge og lyder har smak er den naturligste ting, og deres måte å se verden på.

Hvilken farge mener du det er i dag?

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv