Hva er et geni?

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 20. mars 2023
/

Vi omtaler ofte folk som "geniale". Men hva er egentlig et geni?

Dette spørsmålet fikk jeg engang. Dette svarte jeg:

Ordet stammer fra det latinske ”genius” som betyr ”ånd”. I følge Store norske leksikon er geni en ”betegnelse for den som viser anlegg og talenter langt utover det vanlige”. Ordet geni kan også brukes om en person med slik begavelse. Genialitet kan sies å være å tenke på noe på en måte som ingen andre har gjort. Geniet kan se på gamle sannheter og oppfatninger og oppdage nye ting i dem, kombinere gammel informasjon på nye og forfriskende måter, lage og integrere nye konsepter og optimalisere kunnskap og erfaringer.

Psykologen og intelligensforskeren Lewis Terman foreslo at genier har en IQ på 140 og oppover (basert på den måleskalaen som er vanligst å bruke i dag). Den samme Terman har for øvrig definert intelligens til å være ”evnen til abstrakt tenkning”. Så desto mer intelligent, desto mer abstrakt kan man tenke, altså, ifølge ham.

I dagligtale kan vi omtale andre evner og talenter enn de rent mentale som ”geniale”, for eksempel en genial fotballspiller, men mange vil nok tenke at det først og fremst er mentale evner som skaper et geni. Dette kan være enten fremragende intellektuelle talenter eller eksepsjonelle kreative evner, kombinert med evnen til å tenke nytt og bringe resten av oss nye innsikter eller produkter av evnene. Vi omtaler for eksempel en rekke store musikere som genier. Storheter som Bach og Mozart kunne visstnok ha opptil 7-8 melodier i hodet samtidig. I motsetning til oss vanlige som klarer én.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv