Hoderegning mot depresjon?

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 10. februar 2023
/

Matematikk er kanskje ikke det de fleste forbinder med lek og moro. Men hvis du klarer og liker å utføre selv ganske enkel hoderegning, har du en overraskende fordel: Dette er i en studie blitt koblet til bedre emosjonell helse. Eller sagt på en annen måte: Evnen til å gjøre matteoppgaver mentalt gjør deg bedre i stand til å regulere negative følelser.

Grunnen er at det er de samme områdene i hjernen som er involvert i både emosjonell regulering og hoderegning, nærmere bestemt området som heter dorsolateral prefrontal cortex. Dette området er blant annet koblet til depresjon og angst og er involvert når vi bevisst håndterer følelser. For eksempel kan man se mer aktivitet i denne delen av hjernen hos pasienter som lærer kognitiv atferdsterapi.

Mange kan lett bli sittende fast i negative tankemønstre, men utvikler man evnen til å løse matteproblemer i hodet, vil det altså også kunne hjelpe oss å håndtere vonde følelsesmessige situasjoner. 

Nå er det ikke alle som vil være i stand til, eller ha lyst til, å sette seg ned for å trene på hoderegning. For å være trygg på matematikken, må man ha det riktige grunnlaget i bunnen og forstå de grunnleggende prinsippene i matematikk og regning. Dette skriver vi om i blant annet Hvordan fatte matte. Det er også en fordel å kunne konsentrere seg og beholde oppmerksomheten over litt tid, og klare å bakse med informasjon i arbeidsminnet. Da må hjernen ha gode arbeidsforhold. Det skriver jeg om i en bok som kommer om en liten stund, som skal handle om nettopp blant annet det mer fysiske grunnlaget for læring.

Kilde:

Scult, M.A., Knodt, A.R., Swartz, J.R. et.al. (2016). Thinking and feeling: Individual differences in habitual emotion regulation and stress-related mood are associated with prefrontal executive control. Clinical Psychological Science, 1–8. http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/2167702616654688.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv