Gratulerer med pi-dagen 14. mars! (Hvilken dag, sier du?!)

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 14. mars 2020
/

I dag, 14. mars, er en gla´-dag for mange matematikkentusiaster og andre: Det er dagen man på mange (i hvert fall engelskspråklige) skoler og arbeidsplasser serverer pai. Det er PI-dagen!

Hvorfor 14. mars? Fordi datoen skrives 3/14 på engelsk, naturligvis – altså PI. I min bok Mer moro med matte, er det et helt, lite kapittel med gøyale ting om PI, samt noen oppdiktede… Blant annet denne fine regla for å huske hvordan man regner ut omkretsen og arealet av en sirkel (lært av en kamerat fra Larvik som gikk på skolen i 70-åra):

“Mannen i månen kan smile og le,
ringen rundt hodet er PI ganger d!

Men vil du se fjeset til mannen,
bruker du formelen PI r i annen!”

Og når det gjelder hvorfor man spiser pai:


Vel, skriv 3,14 på et ark slik bildet viser, hold tallet speilvendt opp mot lyset slik at du leser det speilvendt. Hva står det der nå?

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Å, så mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2021 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: WPCODE
cartmagnifiercross
Handlekurv