Få oversikt over pensum: Lag en matematisk kokebok

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 10. januar 2022
/

Pensum i matematikk fra 1. til 10. trinn kan virke kaotisk og overveldende.  I tillegg hoppes det ofte fort fra tema til tema i mattetimene. Altfor mange blir hengende etter. Så hoppes det tilbake til et tema. For eksempel kan læreren si at nå skal de jobbe med brøk igjen og fortsette der de sluttet sist, mens eleven tenker: "Brøk? Hva er det? Det har jeg aldri hørt om før".

De har rett og slett glemt at de har lært noe om brøk tidligere.

Dette kaoset kan vi komme i forkjøpet ved å lage en egen matematisk "kokebok", systematisert etter tema.

I matematikk er det dessuten en haug med formler/oppskrifter som det undervises i. Disse må læres, forstås og huskes. Men det er ikke alltid like lett å ha alt i hodet. Da kan vi heller putte det hele i en perm. Matematikk er et byggfag, og permen bygges trinn for trinn på samme måte.

Gjør slik:

Kjøp en fin ringperm til barna med skilleark. La barna være med på å bestemme. Denne permen skal følge dem gjennom skoleårene.

Ta en ting av gangen, og plasser essensen av temaet det jobbes med på skolen på riktig plass i permen.

Permen blir et supert oppslagsverk som blir mer og mer avansert for hvert klassetrinn. Selv om det på skolen hoppes fra tema til tema, får dere allikevel en systematisk oversikt og det virker ikke så overveldende.

Skillearkene:

  1. En oversikt over begrepssystemene barna må kunne for å forstå matematikk, som en påminnelse til deg selv på hvilke ord du bør bruke når du forklarer (se for eksempel grep nummer 75 i vår bok Møkkalekser! for en oversikt over disse).
  2. Latinske ord og utrykk i alfabetisk rekkefølge, oversatt til norsk slik at barnet forstår hva ordene betyr.
  3. Addisjon (pluss), subtraksjon (minus), multiplikasjon (gange) og (divisjon)dele med ordforklaringer. Her legges det noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.
  4. Brøk, desimaltall, prosent og promille med ordforklaringer og noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.
  5. Tidsbegrepet med klokken, vei, fart og tid. Med ordforklaringer og noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.
  6. Meter, liter, kilo og kroner med ordforklaringer og noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.
  7. Geometri med ordforklaringer og noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.
  8. Algebra, likninger og funksjoner med ordforklaringer og noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.
  9. Statistikk med ordforklaringer og noen oppgaver med forklaringer og løsninger til hvert tema.

Til å begynne med må dere voksne gjøre mye av jobben med permen, men etter hvert gjør barna det selv. Og når jobben er gjort, er det mye lettere å ha oversikt over pensum og vite hvor man kan finne stoffet man trenger.

Det er lov å lage permer i andre fag enn matematikk, også.

**

Dette tipset er fra vår bok Møkkalekser! 101 enkle grep for bedre læring og mindre leksestress (Strawberry, 2021). Kjøper du boka (det gjør du HER eller i en hvilken som helst bokhandel), får du også med en videoserie med over tre timer undervisning hvor du får se flere av grepene i boka i praksis.

I Møkkalekser! får du enkle tips om flere ting, mens boka Hvordan fatte matte har fokus på matematikken spesielt,. Hvordan fatte matte får du også i alle bokhandler, eller fra oss HER.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv