El-sykler er ekstra bra for humøret

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 20. april 2021
/

Det er mange gode grunner til å sykle. Vi får trim, vi får transportert oss selv over lengre avstander enn om vi kun går, og det er mer miljøvennlig enn å putre rundt i fartøy som er bensin- eller dieseldrevne.

Den siste tiden er det blitt ekstra populært med el-sykler, altså en sykkel som har en elektrisk hjelpemotor. Og selv om el-sykling er mindre fysisk krevende enn å måtte trå pedalene rundt med bare muskelkraft (og muligens noe banning, spesielt i oppoverbakker), ser forskere nå at denne form for sykling har en annen positiv effekt: Elektriske sykler kan gi et større oppsving i hjernefunksjon og mentalt velvære enn de tradisjonelle, spesielt hos voksne mennesker (i denne studien var deltakerne mellom 50 og 83 år). 

Årsaken er nettopp denne motoren som gjør det lettere å få hjulene i sving: Når vi vet at vi får motorhjelp, blir vi tryggere på at vi orker å gjennomføre turene vi legger ut på. Dermed trenger vi ikke være i like god form for å komme oss ut på tur, og bare det å være ute i verden, gjør at vi føler oss mye bedre. Forskere har også sett at vi får stimulert vår kognitive funksjoner ved å bevege oss utendørs, spesielt det vi kaller eksekutive funksjoner og hvor raskt hjernen prosesserer informasjon. I tillegg får vi jo også noe fysisk trim, selv på en el-sykkel. Men bare at vi faktisk får dratt på sykkeltur, selv med motor, ser altså ut til å være veldig oppløftende for oss.

Kilde:

Leyland LA, Spencer B, Beale N mfl. The effect of cycling on cognitive function and well-being in older adults. PLoS ONE 2019; 14(2): e0211779. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0211779

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv