Derfor kjenner du ikke igjen naboene om du møter dem i utlandet

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 2. oktober 2021
/

Rundt 60 personer i verden antas å ha hypertymesi – en tilstand som gjør at de husker nesten alt de opplever gjennom livet. Det kan høres forlokkende ut å huske alt mulig, men det er nok mer slitsomt enn gunstig. Det krever veldig mye krefter, og kan gjøre det vanskelig å fokusere.

Det er derfor ikke meningen vi skal huske alt: Å glemme ting kan være et tegn på at hjernen din jobber mer effektivt enn du tror. Hjernen trenger ikke huske alle detaljer fra alt mulig, og når den sørger for å glemme disse, blir det mer hjernekraft til å tenke mer abstrakt og på viktige ting. Hjernen trenger bare den informasjonen som er viktigst for oss.

Dette er også noe av forklaringen til hvorfor vi for eksempel kan synes det er vanskeligere å kjenne igjen mennesker hvis vi møter dem i en annen sammenheng enn vi vanligvis gjør. For eksempel hvis du møter ditt barns lærer på en flyplass i Asia. Hjernen er vant til å koble læreren med skole og barn, ikke ferie i Østen.

Disse sammenhengene har blitt undersøkt i et eksperiment hvor folk fikk se på ulike objekter med en bestemt bakgrunn. Så ble bakgrunnen skiftet ut, mens objektene forble de samme. Da ble det vanskeligere å huske objektene, og hjerneskanninger bekreftet at det var skjedd endringer i hippocampus, som er et viktig område for hukommelse i hjernen. 

Så om du stadig opplever lignende forglemmelser, vit at dette er bra: At hjernen kobler ulike elementer sammen på dette viset, er en måte å spare energi på, som gjør at vi kan frigjøre energi for andre mentale krumspring.

Kilde:

Baumann O, McFadyen J, Humphreys MS. Behavioral and neural effects of familiarization on object-background associations. Front. Psychol. 2020; 11: 3519.  https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.591231

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Å, så mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2021 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv