Bør du fortelle sjefen at du sliter med psyken?

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 6. juni 2023
/

En amerikansk studie med over 2 000 deltakere har tatt for seg hvorvidt det er lurt å fortelle på jobben at man sliter psykisk. En tredjedel sa de helst ville holde slikt skjult. Nesten to tredjedeler innrømmet at de ville være litt skeptiske til om kollegaer med psykisk uhelse ville være i stand til å gjøre en god nok jobb. 

Det kan naturligvis gå ut over innsatsen din på jobb om du sliter med for eksempel angst, depresjon, lav selvfølelse eller andre psykiske utfordringer. I tillegg til at du kanskje også blir stresset fordi du er redd for kritikk fra sjefen og negative holdninger fra kollegaer. Men det ser ut til å være flere fordeler enn ulemper med å være åpne om sin mentale helse, i alle fall overfor sjefen: Det vil gjøre det lettere for ledelsen å forstå årsaker til fravær du måtte ha som er koblet til dine utfordringer, til å tilrettelegge arbeidsoppgaver, og også hjelpe deg og andre arbeidstakere til å få hjelp. Ved at ledelsen går inn for å gjøre det lettere å være åpen om mental helse og lærer å møte ansatte med ulike utfordringer, vil det kunne bidra til å både redusere stigmaet rundt psykisk uhelse, øke mestringsevnen hos den enkelte og produksjonen i virksomheten.

Kilde:

Dewa CS. Worker attitudes towards mental health problems and disclosure. Int J Occup Environ Med. 2014 Oct;5(4):175-86. Fra https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25270007/

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv