3 tips til hvordan du hjelper barnet ditt med matteangst på hjemmeskolen

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 6. januar 2022
/

Pandemien har ført til at mange familier har fått ekstra store utfordringer på hjemmebane med å hjelpe barna med skolearbeidet.

– Jeg har jo aldri bedt om å bli lærer! sa en mamma til oss.

Attpåtil har de barna som fra før strevde med læring kanskje mistet de ekstra ressursene de hadde på skolen.

Nei, de fleste foreldre er hverken lærere eller spesialpedagoger. Og selv de som er, kan få det tøft når de skal følge opp egne barn i tillegg til det som nå er en ekstra presset arbeidssituasjon. Spesialpedagog Elin Natås har i snart 30 år jobbet som privatlærer med elever med lærevansker. Hun er vant til å snakke med (og trøste) både barn og voksne. Her er tre tips fra henne til dere som er overveldet av hjemmeskolesituasjonen:

1: Vis forståelse og si at dette ikke er barnas skyld:

Fortell barnet ditt at du forstår at de syntes dette er vanskelig og møt dem på følelsene de har rundt dette. Vis empati. Det er ikke gøy å ikke få til ting, spesielt når det har skjedd mange ganger og over tid.

Forklar at dette er de voksnes skyld, og at det ikke er barnas skyld at de ikke forstår matematikken eller at det er de som er "dumme". Si at hvis det er noe de ikke skjønner, er det de voksnes feil: Da er det noen som har glemt å lære dem det de trenger, og hva dette er, skal du prøve å finne ut av sammen med læreren. Snakk med læreren.  En mamma med en sønn på 10 år skrev nylig dette til oss:

– Det beste med tipsene fra Elin og Anne Lene er at gutten har gått fra å si "jeg er dum" til "jeg skjønner ikke måten du forklarer dette på"!

2. Ta en pause for å finne ut hva som mangler:

Det er ingen vits i å presse på, mase eller prøve å forklare ting bare én gang til hvis det er noe barnet ikke forstår. Problemet er da stort sett at barnet har gått glipp av noe grunnleggende som gjør at det nye hun skal lære er vanskelig å forstå. Ta en pause fra stresset til du finner ut hva som mangler. Dette kan være noe du ikke har tenkt på i det hele tatt. Kanskje barnet ikke har forstått hva antall er (at antall finner vi ved å telle), at tallene er symboler for antall og at det er plassen til tallsymbolene som bestemmer hvilken verdi tallsymbolet har. Mange barn føler seg dumme fordi de ikke er trygge på hva ordene betyr. Altså de ordene vi voksne bruker, og som vi regner med at barna forstår.

Elin selv skjønte veldig lite av hva læreren snakket om. For eksempel kunne Elins lærer si at 8 var et tall, men at også 34, 564 eller 2039 var ett tall. Dette forsto Elin ikke, og da ramlet hun av. 34 er jo to tall, 564 er tre tall og 2039 er fire tall? Tenkte Elin. Hun hadde ikke lært at vi teller for å finne antall, at vi bare har ti tallsymboler og at plassene bestemmer tallenes verdi.

Deretter:

3. Bruk Hvordan fatte matte og tett igjen hullene i grunnmuren:

I denne boka lærer du hvordan du finner fram til hullene i barnas "mattegrunnmur" og hvordan du reparerer dem. Du lærer å bruke den samme fremgangsmåten som Elin bruker med sine elever, og som hun selv fikk hjelp av for å overkomme sine egne vansker. Med denne metoden vil du forstå hva ditt barn ikke forstår, og hvorfor. I tillegg vil du lære hva du kan gjøre for å komme ut av matteangsten. Du trenger ikke være hverken lærer eller spesialpedagog. Du trenger ikke engang være god i matte.

For litt siden fikk vi en melding fra en lærer som fortalte at hun hadde brukt anbefalinger fra Hvordan fatte matte-boka i en mattetime. Til slutt sa en liten tass:
«Skal vi ikke begynne å jobbe snart?» og da svarte læreren: «Jobber vi ikke nå da?»
«Nei, dette er jo bare gøy!», svarte han.

Lekser og læring blir vanskelig og frustrerende når vi blir tvunget til å gjøre ting vi ikke kan eller ikke forstår. Men hvis vi bygger grunnlaget på riktig måte, slik at barna opplever mestring, blir det gøy å lære. En av fordelene med den metoden vi bruker er at barna ofte ikke har jobbet med det før, dermed har de heller ikke opplevd manglende mestring. Dessuten er det moro, og barna merker ikke engang at de lærer noe viktig som de kommer til å ha glede av hele livet!

Boka HVORDAN FATTE MATTE kan du kjøpe HER og da får du også med vårt mininettkurs "Intro til begrepsundervisning" og to smarte mattebånd du kan bruke når du underviser. Du får selvsagt også boka i alle bokhandler, både butikker og på nett.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv