Husk lettere ved å lese høyt

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 15. februar 2020
/

Vil du lære bedre og lettere huske hva du leser? En veldig enkel teknikk kan hjelpe deg langt på vei: Les høyt for deg selv.

I en studie sammenlignet forskere ulike måter for å lære seg informasjon fra skriftlige kilder og sammenlignet blant annet det å lese stille, å høre andre lese teksten, og å lese teksten høyt for seg selv. Og det er den siste av disse som er mest effektiv: Det å både si noe høyt og samtidig høre seg selv si det, hjelper oss å lagre informasjon i langtidsminnet. Psykologer kaller dette for ”produksjonseffekten”. Det er nettopp når vi gjør ting selv og er aktive i læringsprosessen, at vi husker og lærer bedre. Å si et ord høyt gjør ordet tydeligere og lettere å huske. Noe av den samme effekten får vi også når vi skriver tekst ned selv, spesielt når vi gjør det for hånd. Det er altså vår egen involvering som hjelper både lagringen og gjenhenting av informasjon fra minnet.

Kilde:
Forrin, N. &, MacLeos, C. M. (2017). This time it’s personal: the memory benefit of hearing oneself. Memory; 2. okt:1-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=This+time+it%E2%80%99s+personal%3A+the+memory+benefit+of+hearing+oneself

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv