Derfor er det vanskelig å huske navn

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 8. august 2020
/

Sliter du med å huske hva folk heter? Du er ikke alene, og du er heller ikke unormal. Det er mye lettere å huske hva folk jobber med, hvor de er fra eller hva de driver med på fritiden.

En vanlig forklaring til hvorfor vi sliter med å huske navn, er nemlig at navnene våre stort sett er lite meningsfylte eller beskrivende for hvem vi er eller hva vi gjør. Da blir det også vanskeligere for hjernen å knytte personen til dette navnet. For eksempel er Bjørn et noenlunde vanlig navn. Med mindre mannen som heter Bjørn faktisk ser ut som en bjørn, har hjernen ingen naturlig referanse for å huske navnet hans. Og navn som ikke ”betyr” noe for oss er enda vanskeligere for oss å lære og huske.

Et navn er i det hele tatt en unaturlig beskrivelse av oss, i motsetning til for eksempel hva vi jobber med, som er en mer naturlig konsekvens av mange andre faktorer. Men det finnes et par unntak:

Kjælenavn er lettere å huske enn et vanlig døpenavn, nettopp fordi kjælenavn oppstår basert på noen egenskaper eller andre kjennetegn ved personen. Og om folk har et navn som minner om noe de gjør, blir saken en helt annen. For eksempel er det lettere å huske en frisør som heter Klippesen. Problemet med å huske navn er altså at de ofte ikke har noen logisk kobling til personen, mens det blir desto lettere å huske navn som har nettopp en slik mening.

Kilde:

Griffin ZM. Chapter 9 - Retrieving personal names, referring expressions, and terms of address. Psychology of Learning and Motivation 2010; 53: 345-87. https://doi.org/10.1016/S0079-7421(10)53009-3

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv