Ikke bare “vent å se”

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 27. februar 2020
/

Det ringte en mamma fra en helt annen kant av landet. 8-åringen strever. På skolen sier de at moren bare skal vente og se, og at barnet bare skal modnes litt. PPT utreder rundt ulike læringstiler. Foreldrene har fått sjekket barnets syn og hørsel, og får beskjed om at alt er bra her. (Det er forresten sånn at man gjerne kan ”se og høre godt”, men at øynene og ørene ikke samarbeider slik de burde).

Men moren føler det er noe mer. Noe er ikke som det skal være.

Og vår erfaring er at når mor føler det er noe galt, da er det noe galt!

Så ringte hun oss, for hun hadde hørt om noen som hadde fått hjelp. Så nå kommer de fra den andre kanten av landet, for de vil absolutt ikke ”vente og se”.

Lær mer om hva du kan gjøre selv via vårt GRATISKURS OM MATTEVANSKER – MELD DEG PÅ HER

Mange foreldre opplever å få høre nettopp dette når de bekymrer seg over at barnet deres ikke lærer godt nok. De blir trøstet med at barnet bare skal modnes litt.

Modnes? Tror de ungen er et eple? sier Elin når hun hører dette (og fnyser som en sinna tyr).

Hensikten med et slikt råd kan være god. Rådet baserer seg på at barn er ulike, og at man skal få utvikle seg i det som er det naturlige tempoet for hver enkelt. Men hvis man oppdager at barnet sliter med læring tidlig på skolen, er det ikke nødvendigvis et godt råd likevel. For lærevansker går ikke over av seg selv.

Tvert imot: Å ”vente å se” er like dumt som å vente med tannlegen; det kan bli både vondt, dyrt og plagsomt.

Jo raskere vi kan få hjulpet et barn som sliter med læring, desto bedre. Hvorfor skal vi la det gå mer tid hvor barnet opplever mer og mer manglende mestring, og faller lenger og lenger etter, hvis vi kan gjøre noe alt nå?

Hvis du som forelder har en magefølelse på at noe er galt, oppfordrer vi deg til å blåse i utsagn som at ”de modner nok”. Stol på deg selv, og sørg for at barnet ditt får hjelp NÅ og ikke etter at man har mistet enda mer tid og gått glipp av enda mer læring så det blir enda lenger frem for å komme a jour.

Hva kan du gjøre:

  • Ta kontakt med PPT – og gjør det skriftlig, så det kan dokumenteres senere
  • Si fra til lærer og skoleledelsen at her er det noe som ikke stemmer, og at dere ikke vil vente å se. Snakk gjerne med lærer muntlig først, men her anbefaler vi også å ha alt skriftlig.
  • Hvis du føler dere ikke får hjelp i skolesystemet, søk hjelp privat.
  • Ta eventuelt kontakt med Dysleksiforbundet for informasjon og støtte.

Lær mer om hva du kan gjøre selv via vårt GRATISKURS OM MATTEVANSKER – MELD DEG PÅ HER

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv