En liten Halloween-quiz

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 24. oktober 2023
/

Det er høst og snart Halloween. Disse quizoppgavene fra boka Quiz for ikke-quizzere passer derfor fint nå:

1: Visstnok skjer de fleste alvorlige forbrytelser, inkludert drap og selvdrap, om natten. Hva mener psykologer kan være en forklaring på det?

a) Det er mørkt da (i alle fall om vinteren), så det er lettere å unngå å bli sett.

b) Det skjer flere uhell da: Fordi det er mørkt om natten og vanskelig å se seg for, kan man lettere komme til å gjøre noe man ikke mente å gjøre, men som likevel kan ha alvorlige konsekvenser.

c) Temperaturen i hjernen er høyere om natten, og når vi er varme, blir vi jo ofte mer aggressive.

d) Biologiske endringer i hjernen gjør at vi om natten ser ting mer negativt, blir mer risikovillige og dårligere til å ta beslutninger

    2: På norsk kaller vi det nattskiftet, mens det kalles «the graveyard shift» på engelsk – altså noe sånt som «kirkegårdsvakten». Det varer fra omtrent midnatt til morgenen. Men hvorfor kalles det dette?

    a) Fordi det var om natten man gravde gravene på kirkegårdene. 

    b) Fordi de som jobbet på kirkegårdene om natten, hadde som oppgave å lytte etter lyder fra de gravlagte (i tilfelle de ikke var helt døde likevel).

    c) Fordi det er mørkt som i graven om natta.

    d) I middelalderen var det forbudt å jobbe om natta, det var bare de som jobbet på kirkegården som fikk lov til det, derfor ble alle nattevakter oppkalt etter disse

    3: Hva kjennetegner en som har Cotards syndrom?

    a) Da er man veldig feig, så feig som du nesten ikke klarer å forestille deg engang, man tør absolutt ingenting.

    b) Man skjelver i stemmen hele tiden når man snakker.

    c) Det er en øyesykdom som gjør at det ser ut som at det lyser i øynene, akkurat som på gresskarene på bildet her.

    d) Man mener at man ikke er i live.

    Svar lenger ned!

    Jeg håper selvsagt du ble litt fristet til å kjøpe min quizbok Quiz for ikke-quizzere, hvor det er mange flere oppgaver av denne typen (ikke alle like skumle)!

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    .

    Svar:

    1: d. De kaller dette «Mind after midnight»-hypotesen. Den handler om hvordan våre biologiske rytmer om natten påvirker atferden vår. Blant annet produserer kroppen mer dopamin, som gjør at vi tar mer risiko fordi vi opplever sterkere følelse av belønning.

    2: b. Det hendte at folk ikke var helt døde da de ble begravet, bare i koma. Noen kister som ble gravd opp, hadde nemlig kloremerker på innsiden, så det virket som om den begravde hadde prøvd å komme seg ut. De som jobbet på kirkegårdene, hadde som oppgave å lytte etter lyder fra folk som kunne ha blitt begravet levende.

    3: d.

    Del gjerne:

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

    Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

    Copyright © 2024 Hjernefabrikken
    Min konto
    Utvikling og drift: INOVEX
    cartmagnifiercross
    Handlekurv