Å lese noe utfordrende gir mer mental fleksibilitet (og mindre depresjon?)

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 13. juni 2024
/

Leser du dikt eller andre tekster som krever litt tankearbeid? Det er god hjernetrim og bidrar kanskje til at du blir mer fleksibel i hvordan du tenker. Et forskerteam ved universitetet i Liverpool har latt folk lese blant annet Shakespeare og målt hjerneaktiviteten deres. De deltakerne som rapporterte at de oppfattet det de leste som poetisk i en eller annen grad, hadde også økt hjerneaktivitet i områder som er viktige for evnen til å være tankemessig fleksibel. Denne evnen hjelper oss blant annet til å bli flinkere til å finne nye løsninger på problemer, istedenfor å bare følge gamle vaner.

Forskerne påpeker også at funnene er interessante fordi de samme områdene i hjernen er kjent for å være lite aktive blant annet hos mennesker som er deprimerte. Poenget med lesingen er altså å bli tvunget til å tenke litt over hva meningen er i det vi leser, slik som vi må for eksempel i dikt eller i andre tekster med poetisk streif.

Kilde:

O'Sullivan, N Davis P, Billington J mfl. "Shall I compare thee": The neural basis of literary awareness, and its benefits to cognition, Cortex. 2015. DOI: 10.1016/j.cortex.2015.08.014

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv