14 hobbyer som er bra for hodet og din mentale helse

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 15. august 2023
/

Det er mye velvære i å ha hobbyer å engasjere oss i. Mange aktiviteter er dessuten mentalt stimulerende i seg selv. Høsten er også kurstid, og det er mange tilbud om ulike kurs man kan ta. Men å lære seg noe nytt eller finne en ny hobby behøver ikke koste penger, og du trenger heller ikke gå på kurs. Her er ideer til aktiviteter du kan begynne med som koster lite eller ingenting, noen kan du attpåtil tjene penger på, og som er bra for hode og humør.

Bli med i bokklubb

Å være med i en klubb med andre som har felles interesser som deg gir både sosialt fellesskap og intellektuelt påfyll. Er det ingen bokklubb der du bor, kan du starte en selv. Eller en annen type klubb du måtte ha lyst til å være en del av.

Skissetegning

Hvis du sliter med angst og uro, kan det hjelpe å tegne, sier forskere. Gjennom å begynne å tegne og skissere ting, blir du kjent med deg selv og du kan bruke papiret for å tegne hvordan du har det og få utløp for følelser du kanskje ikke så lett kan sette ord på. Du trenger ikke være noen stor kunstner for å få glede av dette: Du trenger bare en blyant og en skisseblokk. Du kan også finne instrukser for å komme i gang for eksempel ved å søke på nettet.

Lag teppe av restegarn

Å bruke hendene til å lage noe, er bra for humøret. Det er beroligende, og forteller hjernen vår at vi gjør noe som er lurt for vår overlevelse. Et superenkelt og veldig billig prosjekt, er å lage teppe av restegarn. Har du ikke restegarn liggende, kan du helt sikkert spørre folk rundt deg om de har noe å donere. Så hekler eller strikker bare i vei, en garnstump av gangen, og får til slutt et spraglete og helt unikt og veldig koselig teppe du enten kan glede deg over selv, eller gi i gave! Hvis du ikke kan hekle eller strikke, kan du lære deg det.

Bli besøksvenn

Mange eldre som bor alene kommer ofte ikke så mye ut og har ikke lenger så stort nettverk. Mange er ensomme! Meld deg som besøksvenn, så gjør du en annen glad samtidig som du selv får en anledning til å treffe andre. Begge deler er bra for selvfølelsen og ditt eget humør. Det finnes sikkert også annen frivillig aktivitet i din kommune hvor du kan melde deg til tjeneste.

Selg ting på nettet

Hva med å starte din egen, lille bruktsalg? Samle klær og andre ting fra deg selv og andre og selg på nettet. Du får både ryddet og brukt hodet på å organisere det hele, og kan attpåtil tjene litt penger.

Syng i kor

For noen år siden deltok jeg på en kurshelg som ble kalt «Jeg kan ikke synge-koret». Jeg tror ikke arrangørene var forberedt på hvor populært dette var: Vi må ha vært et par hundre mennesker i salen, og selv om ikke alle hadde gull i strupen, hadde vi alle små stjerner i øynene. I følge en undersøkelse i regi av Norges Korforbund mener nesten halvparten av den voksne befolkning i Norge at de ikke kan synge. Samtidig sier over 700 000 mennesker at de kunne tenke seg å begynne å synge i kor. Hvis du er en av disse: Gjør det! Å synge i kor gir mange fordeler: Å synge er i seg selv bra for humøret, å lære seg sanger og å synge sammen er bra hjernetrim, og du får sosial kontakt og gleden av å være samlet om et felles mål: Å skape fin musikk. Og psst: Bor du i Mosseområdet, er du hjertelig velkommen til å bli med i koret jeg selv synger i - Vox Pura - vi blir glade for flere medlemmer, både menn og kvinner!

Mindful fotografering

De senere årene er det kommet mange bøker og blogger om det forfatterne ofte kaller mindful fotografering: Altså hvordan vi kan bruke fotografering som et verktøy for å ha oppmerksomheten i øyeblikket og finne ro og ha fokus på alt det vakre som faktisk finnes rundt oss i verden. Samtidig utvikler vi kreativitet og kan glede oss og andre med de flotte bildene vi tar. Har du ikke kamera, kan du bruke mobiltelefonen.

Lær å spille et nytt instrument

Musikk aktiverer en hel mengde områder i hjernen. Å lytte til musikk kan være beroligende og stimulerende og kan redusere både angst, uro og blodtrykk. Å spille musikk er bra for hjernen og kan blant annet forebygge kognitiv svekkelse når vi blir eldre. I tillegg kan du glede andre med musikken din. Og nei, det er ikke for sent å lære seg å spille!

Hør på podcaster

Det er gøy og nyttig å lære nye ting og få nye innsikter. Podcaster er supre for sånt, og det er mange av dem: Søk på nettet eller spør bekjente om hva de hører på, og lytt i vei. Eller kanskje du vil starte din egen podcast?

Dyrk noe

Enten du har hage, balkong eller bare et lite hjørne innendørs der du bor: Hva med å finne noe å dyrke? Det er spennende å se planter vokse. Og du kan lage noe av produktene du avler fram. En kamerat har fått dilla på rødbeter. Han har sådd rødbeter i et eget, lite drivhus, og spurt meg om å få arve mine gamle Norgesglass. Jeg forventer meg både syltede rødbeter og rødbetsalat i julegave.

Start en blogg

Har du noe du brenner for? Kanskje du lager flotte kaker og vil vise dem fram, eller har en hage du er stolt av, eller mange spennende historier fra yrkeslivet som vi andre kan synes er moro å høre om? Du trenger ikke være veldig datakyndig for å sette opp en nettside hvor du kan ha en blogg! Spør eventuelt noen om hjelp akkurat til det. Når nettsiden er oppe, kan du blogge i vei.

Skriv 

Har du noe på hjertet du vil dele? Skriv dikt, noveller og historier! Behold dem enten for deg selv, eller del dem med andre via for eksempel en blogg. Eller kanskje du vil prøve å få dem publisert? Kanskje i en bok? Det er lettere enn noen gang å gi ut sin egen bok. En historiesamling fra deg kan for eksempel bli et fint minne til familien?

Ta gratiskurs på nettet

På nettet i dag finnes det tusenvis av gratiskurs du kan melde deg på. Du kan finne kurs om en haug ulike temaer som pianospilling og kunstmaling, skriving og tegnsetting, stressmestring, pusting, baking og hvordan lære å bli en god samtalepartner. Kursleverandørene har ofte noe de kan selge deg etterpå, det er poenget med å tilby disse kursene gratis, men det er ingen kjøpeplikt, og du kan melde deg av deres e-postlister etterpå. Her kan du boltre deg og lære deg masse nytt, helt gratis. Kanskje du blir inspirert til å lage ditt eget kurs?

Inviter til quiz eller rebusløp med oppgaver

Mange ønsker seg flere aktiviteter, og det er veldig hyggelig å bli invitert på noe hvor man kan møte nye mennesker i uformelle og ufarlige omgivelser. Og noe de fleste synes er moro, er quiz! Lag oppgavene selv, eller hent dem fra en av de mange bøkene i bokhandelen (jeg har for eksempel selv laget en for dem som egentlig ikke liker quiz). Kanskje du kan få arrangere quiz på dagtid på en café hvor de ellers ikke har så mye besøk midt på dagen? 

Psst:

Hent gjerne oppgaver fra mine bøker, enten Quiz for ikke-quizzere, Smartest i familien eller en annen jeg har i nettbutikken:

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv