Vanskeligere å ta beslutninger når vi er deprimerte

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 30. august 2023
/

Vi tar mange beslutninger hver dag, ofte basert på intuisjon og raske vurderinger. Slike intuitive bedømminger er nyttige for å tilpasse oss i hverdagslivet. Personer som er deprimerte, har ofte vanskeligere for å ta beslutninger, også i hverdagslige situasjoner. En forklaring til dét, kan være at depresjonen setter en stopper nettopp på våre intuitive evner. 

I et eksperiment fikk en gruppe svært deprimerte pasienter og en kontrollgruppe med friske deltakere de samme oppgavene hvor de skulle finne en naturlig kobling mellom ulike ord. Deltakerne måtte svare raskt, og fikk altså ikke tid til å tenke seg mye om. Tanken var at de skulle svare mest mulig intuitivt. En oppgave kunne være å finne et fjerde ord som knyttet sammen tre andre ord, som disse: «Skum», «salt» og «dyp». Hvilket fjerde ord kommer da naturlig i tankene? Selv om du ikke kommer på selve ordet («sjø»), vil du kanskje ha en følelse av at joda, de henger sammen på et vis. Noen av oppgavene hadde ingen slik sammenheng. Resultatene viste at så lenge det fantes et ord som kunne kobles til de andre tre, klarte begge gruppene å finne det. Men de deprimerte deltakerne hadde en mye dårligere oppfatning av hvorvidt det fantes et ord som koblet de andre i de tilfellene det faktisk manglet. 

Årsaken ser ut til å være at depresjon hindrer intuisjonen, fordi når vi er deprimerte, har vi en sterk tendens til å gruble og prøve å analysere tanker og følelser for å finne årsaker til og konsekvenser av alt mulig. Dette hindrer kreative prosesser som ellers ville kommet naturlig til oss. Dette kan være en grunn til at vi ofte tar dårligere beslutninger, eller synes det er vanskelig å ta beslutninger når vi er deprimerte. For selv om intuisjonen ikke nødvendigvis gir oss helt korrekte svar, er den til god hjelp som rettesnor eller utgangspunkt for videre beslutninger. Når den da mangler, blir det fryktelig mye mer slitsomt å skulle tenke seg gjennom alle mulige små og store beslutninger i hverdagen. 

Kilde:

Remmers C, Topolinski S, Dietrich DE mfl. Impaired intuition in patients with major depressive disorder. Br J Clin Psychol 2015; 54-2: 200-13. https://doi.org/10.1111/bjc.12069

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv