Romaner og noveller er god terapi: Å lese kan gjøre deg til et bedre menneske

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 17. mai 2023
/

Man kan si mange pene ting om en god bok. Tre av dem, er at den kan gjøre deg både gladere, smartere og mer empatisk.

Lesing er en ensom affære, i hvert fall mens du begår selve lesingen. Men det kan likevel gjøre deg både mer sosial og glad: De som ofte leser fiksjon scorer høyere på tester av empati og sosial teft enn de som stort sett bare leser fagstoff og andre beskrivelser av virkeligheten, viser forskning. Det kan naturligvis tenkes at mennesker som i utgangspunktet er mer empatiske simpelthen er mer leseglade enn andre. Men vitenskapen heller mot at det er motsatt: At vi gjennom å lese fiksjon tar med oss tips og lærdom fra bøkenes historier og inn i den virkelige verden. 

– Mens sakprosa og annen litteratur handler om å få bedre eller riktigere forståelse av virkeligheten, gir skjønnlitteraturen oss innblikk i univers som finnes utenfor virkeligheten, der vi nettopp kan leve oss inn i, drømme, føle, oppleve, forstå noe annet, forklarer Kristin Brandtsegg Johansen som har jobbet mange år som sjefredaktør i Kagge forlag, og i dag er forlagsredaktør og selv forfatter.

– Skjønnlitteratur gir oss innblikk i noe som ikke nødvendigvis er til nytte, men som kan gi oss noe annet tilbake, sier hun.

Den økte empatien antas å komme fordi vi som lesere identifiserer oss med personene vi leser om.  Å lese slike historier som handler om mellommenneskelige forhold fører til at vi får en økt forståelse for mennesker og hvordan deres mål, drømmer og følelser påvirker deres handlinger. I tillegg kan lesing skjerpe vår evne til fantasi.

Endrer hjernen

Lesing har også andre effekter på hjernen: I en studie har nevropsykologer scannet hjernene til en gruppe mennesker før, under og fem dager etter at de leste ferdig romanen Pompeii av Robert Harris. De så at lesingen førte til varige endringer i hjernens ”hvilemodus” og at selv noen dager etterpå når deltakerne ikke leste, hadde de et forhøyet minne i deler av hjernen som er forbundet med språk. 

Lesing, spesielt i lesegrupper, brukes også terapeutisk for mennesker som er i en vanskelig livssituasjon. Såkalt guidet felles lesing handler om at man i fellesskap leser en tekst, og stopper opp og snakker om hva som foregår i teksten. For eksempel kan ting som skjer i teksten minne om hendelser fra ens eget liv, og man får dermed mulighet til å snakke litt rundt disse temaene og dermed bearbeide dem.  

Bli litt utfordret

Det er dessuten god hjernetrim å lese noe som krever litt tankearbeid. Hvis vi blir tvunget til å tenke litt over hva meningen er i det vi leser, som for eksempel i dikt, aktiverer det hjernen på en måte som bidrar til at vi får større mental fleksibilitet. Og har vi denne evnen på plass, blir vi flinkere til å finne nye løsninger på problemer, istedenfor å bare følge gamle vaner. 

– Diktlesning utfordrer faste tankemønstre og øker våre mentale fleksibilitet fordi vi stadig må vurdere hva meningen i teksten er, uttaler professor Philip Davis som er en av forskerne bak en studie på dette, og serverer enda en godbit om at lesing kan påvirke også humøret: 

– Dette er spesielt interessant fordi det er de samme områdene som aktiveres under lesingen som er kjent for å være lite aktive blant annet hos mennesker som er deprimerte. 

Allers-novellen holder!

Om du ikke er tilhenger av dikt, kan altså romaner og noveller også gjøre god nytte. Og du behøver ikke fylle opp biblioteket ditt med Tolstoj: Selv lette pocketbøker og korte ukebladromanser gir effekt. I oppdiktede historier uansett lengde og litterær tyngde involveres vi i en tankelek hvor vi konstant blir invitert til å følge historiens personer. I tillegg er lesing terapi uten særlig risiko: Vi kan flyte med i emosjoner og opplevelser fra trygg avstand, og kan når som helst koble ut den dramatiske kjærlighetstragedien for å gå og koke poteter.

Kilder: The Annual Review of Psychology, danske Psykologi

10 grunner til at det er lurt å lese:

  1. Lesing har positiv effekt på mange hjernefunksjoner og virker mentalt oppbyggende.
  2. Reduserer stress: Å forsvinne inn i en bok kan gi en deilig pause fra hverdagens travelhet.
  3. Du kan komme til å lære noe nytt!
  4. Utvider ordforrådet: Jo mer du leser, desto flere ord lærer du.
  5. Å lese bedrer dine egne skriveferdigheter og gjør at du lærer mer om skriveform, bruk av ord og oppbygging av tekster.
  6. Bedre analytiske evner: Leser du bøker med en spennende handling, kan du være detektiv og prøve å finne ut av mysteriene selv underveis. 
  7. Billig reise: Gjennom bøker kan du oppleve andre steder fra sofakroken
  8. Leser du en bok, har du alltid et lite tema for småsnakk i sosiale situasjoner.
  9. Lesing er billig: bøker er gratis – hilsen biblioteket.
  10. Det er lett å finne gaver til bokelskere; alt fra bokmerker, bokhyller, krus med sitater fra romaner på, eller selvfølgelig en ny bok!

Kilder: Lana Winter-Hébert, Booklikes

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv