Hvorfor må vi egentlig lære matematikk – det finnes jo bade kalkulatorer og regneark?

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 10. januar 2023
/

Ah, det en kommentar jeg ofte hører! ”Hva trenger vi egentlig matematikk til”, spør både unge og voksne litt trassig når de har begynt å møte vanskelighetene med matten. Så har jeg også hørt noen spede forsøk på å forklare hva vi trenger matematikk til. Her er noen dårlige argumenter:


– Vi trenger ingeniører som kan gjøre gode beregninger for å bygge broer, sier vi voksne.

Ja vel?

– Men jeg skal jo ikke bli ingeniør, svarer mange ofte da.

Nei vel.

– Men også leger og helsepersonell må kunne beregne for eksempel medisinbruk og sånt, sier vi voksne.

– Jammen, jeg skal ikke bli lege heller, er svaret ofte.

Dessuten er det jo dataprogrammer som hjelper til med sånt.

- Nei, nei, alle skal jo ikke det. Men om du skal kjøpe ny bil, da, da bør du kunne regne ut lån og sånt! Sier vi voksne og synes vi har fått til et knallargument.

– Men det gjør jo banken! De forteller meg hvor mye jeg skal betale i måneden.

– Men landet vårt trenger flere realister!

– Jaha, men ikke regn med meg der, det er da ikke mitt ansvar! Jeg er ikke noen realist! Det må noen andre ta seg av. Jeg gikk idrett/samfunnssfag/språk/dramalinja (stryk det som ikke passer), jeg. Realist? Det høres forresten utrolig kjedelig ut. Jeg vil ha et mer spennende liv. Jeg err mer den kreative typen og liker musikk og media og sånt, jeg. 

Og der ender det.

Feilen med disse argumentene, selv om de er både velmente og korrekte nok, er at de adresserer ikke selve kjernen, men bare beskriver eksempler på bruk av matematikk i hverdagen. Og for en hverdag som de fleste ikke har. Da skal man ha flaks med å treffe akkurat det argumentet som vedkommende elev/spørsmålsstiller er opptatt av. Disse eksemplene er derfor lette å ikke bli inspirert av.

Hvis du skal inspirere deg selv til å få lyst til å snuse på matematikk igjen og attpåtil kanskje synes det er moro, glem hva det kan tenkes du trenger det til på jobben. Det er ikke nødvendigvis hvordan du skal bruke bestemte matematiske formler i yrkeslivet som er det viktigste med matematikk. Joda, både i de fleste jobber og i hverdagen har vi masse med tall å gjøre selv om vi ikke tenker over det alltid (for eksempel i matlagning, sykdom/medisinering, tidsberegninger budsjettering av privatøkonomien og lignende) og det er naturligvis både nyttig og befriende å kunne håndtere dette uten for store svettetokter. Men det viktigste med matematikk er at matematikk er fantastisk i seg selv.

Matematikk er verktøy for å lære å tenke, hvordan vi kan sette ting i system, sortere, planlegge og utforske. Matematikk er metoder for å finne løsninger på problemer, metoder det er spennende å finne ut av, fordi det er så utrolig gøy å få alt til å ramle på plass og finne svaret. Det er i seg selv deilig hjernetrim, og den vidunderlige følelsesmessige opplevelsen det er å få aha-opplevelser og innsikt i den matematiske verdenen er den beste belønning i seg selv. Matematikk er genialt for å få deg til å kjenne at hjernen din virker og at du er et intelligent, dyktig menneske. Matematikk er kondisjons- og styrketrening for hjernen på en gang. I tillegg: Ved å trene på matematikk så trener vi på å se sammenhenger og mønstre og dette kan vi overføre til andre ting i det virkelige liv hvor vi trenger både kreativitet og logisk tenkning. For matematikk innebærer begge deler. Vi trenger grunnleggende forståelse av tallenes sammenhenger og vil ha glede av å klare å sette ting opp strukturert og logisk, men vi bruker også våre kreative, selvstendig tenkende evner for å se løsninger, finne ut hvordan vi skal angripe stoffet og ikke minst: Løse de store utfordringene. Spesielt i kombinasjon med annen kunnskap vil det at du har en god matematikkforståelse gjøre deg enda mer kreativ!

Ved å trene matematikk lærer vi mønstre, teknikker og prinsipper som vi har glede av for å områ oss i verden generelt. Og dét er for de fleste praktiske hensyn mye viktigere enn å huske formler i seg selv. Matematikken er tørrtrening for det virkelige livet som hjelper oss både å holde orden på verden rundt oss så den blir begripelig, og å utforske den videre. 

Og en stor fordel, og forhåpentligvis avskrekkende argument med matten, er at hele matematikkens natur faktisk er at den er overkommelig: Matematikken er tross alt et gitt system. Ja, det er kanskje et stort et, men det er forutsigbart og ordentlig. En løsning på en matematikkoppgave endrer seg ikke selv om du skulle bruke to uker på den istedenfor to minutter. Matematikken finnes rundt oss selv om du ikke tenker så mye på det, og den har alltid vært der: Menneskene har ikke oppfunnet eller konstruert matematikk, vi har bare oppdaget den, og den er lik for alle mennesker over hele kloden. Så selv om du aldri noensinne skal beregne noe som helst matematisk igjen, er matematikk genialt å pusle med. Kanskje det til og med er spesielt inspirerende hvis du ikke har noe du ”må” bruke matte til og dermed noen ytre krav om at du må prestere og kanskje opplever du da at tall kan være morsomt.

BOK: Vil du hjelpe barnet ditt eller deg selv til å fatte matte, har jeg en bok om det, den får du i bokhandelen eller HER i nettbutikken. Du får den også som e-bok.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv