God hjernetrim å lære et nytt språk

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 4. august 2020
/

Har du hatt lyst til å lære deg et nytt språk? Gjør det! Å lære et nytt språk kan gi deg fordeler som strekker seg langt forbi at du blir i stand til å spørre etter veien når du er ute og reiser. Blant annet kan det bidra til å gjøre deg mer oppmerksom og forebygge demens.

Det er lurt å lære seg nye ting, og noe som er ekstra lurt, er å lære seg et nytt språk. Språk er viktig for hvordan hjernen vår virker, for hvordan vi former tankene våre, hvordan vi kan koble sammen informasjon, hva vi oppfatter av informasjon, og for hvordan vi kommuniserer. Språket påvirker hvordan vi ser på verden. Jo bedre vi er i språk, desto større blir verden for oss. Her er noen mentale fordeler du får med på ”kjøpet” når du kan flere språk:

Styrker hjernen

Når vi lærer et annet språk, utvikler vi både hjernens struktur og funksjon, viser forskning. Uansett alder. Vi styrker språkområdene i hjernen, og får mer effektive koblinger. Forskning viser at mennesker som er tospråklige utvikler Alzheimers på senere tidspunkt enn andre. Snakker du to eller flere språk, kan det altså bidra til å forsinke eller forebygge demens.

Bedre multitaskere og mer oppmerksomme

Forskning viser også to- eller flerspråklige personer er flinkere til å ”multitaske”, altså å skifte raskt mellom ulike oppgaver. Veksler man på å snakke to språk, må man nemlig stadig ha disse tilgjengelig, og også overvåke når man skal bruke det ene og når man skal bruke det andre. Tospråklige blir dermed mer mentalt fleksible og har også lettere for å tilpasse seg uforutsette endringer og nye situasjoner. I tillegg er tospråklige flinkere til å skille ut ønskede distraksjoner, og til å rette oppmerksomheten mot det som er viktig å fokusere på.

Blir bedre lyttere

Når vi lærer nye språk, må vi fokusere på språklyder og å være mer oppmerksom på disse. Ved at vi fokuserer mer på å skille mellom språklyder, trener vi oss også til å bli bedre lyttere.

Godt for minnet

Hvis du har vært så heldig å vokse opp i et tospråklig miljø, har du kanskje også en bedre arbeidsminnekapasitet enn andre. Arbeidsminnet er viktig for mange mentale funksjoner, for eksempel når vi skal lære, analysere informasjon, kalkulere ting (matematikk!) og mye annet.  Men også som voksen kan språklæring hjelpe hukommelsen, siden du må lære blant annet gloser og grammatikk, og dermed får nytte av å ta i bruk husketeknikker og tidligere lærdom for å henge den nye kunnskapen på.

Blir bedre i morsmålet

Og når vi er inne på grammatikk og gloser: Skal vi lære et nytt språk må vi nødvendigvis bli oppmerksomme på hvordan språk bygges opp, noe som kan føre til at du også blir flinkere i ditt eget morsmål underveis. Kanskje du får en kjærkommen repetisjon av grammatikken fra dine egne skoledager, eller lærer om opphavet til ord som kan hjelpe din egen rettskriving og gjør at du får en enda bedre forståelse av ditt morsmål?

I tillegg til alle disse mentale fordelene ved å lære språk, lærer vi også mer om andre kulturer – både gjennom hvordan språket brukes, og naturligvis også gjennom at vi får mer utbytte av å besøke land hvor de snakker språkene vi kan. Slik utvikler vi også mer åpenhet og forståelse for andre, og føler oss mer knyttet til folk fra andre land.

Trenger du flere argumenter for å endelig lære deg litt mer av yndlingsspråket ditt?

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv