Vi blir snillere som voksne

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 5. desember 2022
/

Vi blir snillere etterhvert som vi vokser til: Vi hjelper andre mer enn før, gir bort mer penger, deltar i mer frivillig arbeid og er ikke like opptatt av å tenke på oss selv som vi gjorde før. Middelaldrende og eldre mennesker har også bedre styring på følelsene sine, bruker intuisjon og livserfaring mer som grunnlag for beslutninger og er mer positive til både det ene og andre, inkludert til andre mennesker. Dette bidrar til at vi får flere og bedre relasjoner, at vi blir gladere og at vi blir mer fornøyde med livet.

En grunn til alt dette, er at hjernene våre produserer mer oxytocin enn før, viser en ny studie hvor 103 personer har blitt testet. Oxytocin kalles gjerne "kjærlighetshormonet", og er en viktig brikke i å skape nærhet mellom mennesker. Når vi for eksempel berører hverandre, bidrar oxytocinet til at vi føler oss rolige, avslappede og glade. Når vi blir eldre, ser det altså ut til at vi produserer mer av dette hormonet enn vi gjorde som yngre når vi hjelper andre. Hvor mye oxytocin vi produserer så i studien også ut til å henge sammen med hvor fornøyde vi er med livet generelt.

Det ser altså ut til å være mye å glede seg til etter å ha kommet midtveis i livet for både oss selv og dem rundt oss: Vi blir snillere med andre, og blir lykkeligere selv.

Kilde:

Zak PJ, Curry B, Owen T mfl. Oxytocin release increases with age and is associated with life satisfaction and prosocial behaviors. Frontiers in Behavioral Neuroscience 2022; 16. https://doi.org/10.3389/fnbeh.2022.846234

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2023 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv