"Pøblene" som satt som tente lys

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 28. januar 2022
/

Her om dagen hadde Elin en lang prat med en elev i 7. klasse. Han fortalte at det var en del bråk og tull på skolen som har gjort at han synes det er vanskelig å lære noe. (Det skjønner vi godt!)

Elin fortalte ham at en gang for lenge siden var hun en dag på en skole hvor de hadde en såkalt «pøbelklasse». Hun  skulle jobbe med disse elevene en dag. Men sammen med Elin oppførte de seg overhodet ikke pøblete. Hun syntes de elevene var helt fantastiske. De satt som tente lys og jobbet som bare det.

Da fikk Elin beskjed fra gutten hun pratet med at det ikke var så rart, fordi "du jobber helt annerledes enn det de gjør på skolen."

Elin spurte hva han mente med det.

– Du jobber mye mer praktisk og barnevennlig, svarte han. 

– På den måten forstår jeg, jeg kan bruke det jeg lærer i praksis og det blir gøy å lære.

Var ikke det bare et helt nydelig svar? Og ikke så overraskende:

Barn er mye mer konkrete enn vi voksne ofte husker på. Det er derfor vi er så opptatt av å bruke konkreter (ting å ta på) i undervisningen for å hjelpe eleven videre fra å jobbe konkret til å klare å tenke og jobbe mer og mer abstrakt. Å kunne tenkte abstrakt er viktig i alle fag, og kanskje ekstra tydelig i matematikken. Og når vi forstår ting, og kan bruke det vi lærer i praksis, blir det også gøy å lære.

Har du lest om Emma i KK?

Elins elev Emma var absolutt ingen pøbel, men hun strevde veldig med skolen, spesielt matematikk. Hun har nå gått fra å ha matteangst til å gjøre både spesialtilpassede lekser og de vanlige leksene fordi hun synes matte er gøy. Dette har hun snakket om i KK. Se artikkelen HER.

PS: Dere kan enkelt lage konkreter selv eller bruke ting dere har rundt dere. Det er også mulig å kjøpe inn ulike saker og ting. Vi har flere konkreter som vi bruker når vi underviser nettbutikken på Hjernefabrikken.no. Blant annet:


Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv