Meditasjonsteknikk for å sovne lettere (og husk nok omega-3)

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 10. januar 2023
/

Blir du liggende å gruble om kvelden og har vanskelig for å sovne? Hvis du vil unngå å ta innsovningspiller, kan du prøve denne øvelsen som handler om å få “hjertet ditt til å smile”!

Mange sliter med å sovne om kvelden fordi man blir liggende å tenke på ting. Det kan være du har små eller store problemer i livet som stresser deg, alt fra for eksempel avtaler du ikke burde sagt ja til, men bør si fra deg, til konflikter du burde fått ordnet opp i. Andre har opplevd større traumer som påvirker dem, mens mange av oss grubler mye fordi vi er stresset eller i ubalanse på andre måter. Slike tanker kan det virke omtrent umulig å få “slått av”, og de kan gjøre det vanskelig blant annet å falle til ro.

Èn teknikk for å få has på slik grubling, er å sette av en bestemt tid på døgnet eller i løpet av uka hvor du får lov til å gruble og tenke så mye du orker, for eksempel ti minutter hver morgen, eller hver onsdag mellom klokka 17 og 18. Meditasjonsteknikker kan også hjelpe til å roe sinnet og redusere et eventuelt høyt stressnivå, og kan være verdt å forsøke istedenfor å bruke innsovningspiller eller andre medikamenter. En leser spurte nylig nettopp om jeg hadde tips nettopp til en slik spesifikk teknikk. Jeg vil derfor introdusere deg og alle som måtte være interesserte i en metode som kalles for “hjertesmiløvelsen”. Jeg er selv blitt tipset om denne av en psykiater som hadde lært den på kurs av kollegaer, og blitt fortalt at de brukte den med god effekt på sykehuspasienter nettopp for å prøve å unngå å gi sovetabletter. Det er en nydelig øvelse, som i korte trekk er slik (fra boka Evnen til helbred av Davis Servan-Schreiber):

  • Trekk pusten dypt og langsomt to ganger. Når du har pustet ut, vent noen sekunder før du puster inn igjen. Merk at du blir ”lettere” i brystet og får et stabilt åndedrett.
  • Etter 10-15 sekunder retter du oppmerksomheten til hjerteområdet og tenker deg at du puster ”gjennom” hjertet. Pust langsomt og tenk at hver gang du puster inn, gir du hjertet ditt det oksygenet det trenger, og at hver gang du puster ut, tar pusten din med seg det hjertet ikke trenger. Se for deg at hjertet ditt er et lite barn som koser seg og leker i et deilig bad uten noen krav eller plikter.
  • Legg merke til at du får en følelse av varme i brystet, og kjenn på følelsene av takknemlighet og kjærlighet, for eksempel ved å tenke på et barn du er glad i, vakker natur, eller annet som får deg til å smile.

Forøvrig:

Det kan være mange andre grunner enn grublerier som gjør at vi har vanskelig for å sovne. Andre, gode råd i den forbindelse er blant annet å sørge for et helt mørkt soverom samt logge av PC, telefon og TV i timene før leggetid. Hvis du normalt sliter med dårlig søvn, vil jeg også foreslå at du sjekker fettsyrebalansen din, eller i det minste begynner med en god dose omega-3. Det er mange som forteller om at de sover bedre når de får bedret fettsyrebeholdningen i hjernen. Denne tar jeg selv. Den hjalp meg ut av hjernetåke og den har hjulpet mange av elevene i Hjernefabrikken (og foreldrene deres). Derfor selger jeg den også i nettbutikken både i sekspakninger og som enkeltflaske.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv