Lurere enn vi tror å bare la tankene vandre

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 15. september 2022
/

Hva gjør du hvis du har tid til overs uten noe spesielt å ta deg til, som på bussen eller hvis du venter på noe? Mange av oss gjør et eller annet for å distrahere oss selv: tar fram mobilen, scroller, aktiverer oss på et eller annet vis. Alt annet enn å sitte i ro og gjøre ingenting og bare være overlatt til våre egne tanker.

Kanskje vi ikke vil kjede oss eller kanskje vi synes det er ubehagelig å måtte tenke på ting vi egentlig ikke vil, men det er kanskje ikke noe å frykte likevel: En undersøkelse viser at veldig mange av oss blir positivt overrasket over hvor behagelig det faktisk er å sitte stille og la tankene vandre. Det viste seg i en studie hvor 259 personer ble overlatt nettopp til seg selv og sine egne tanker. De syntes kanskje ikke det var altfor moro, og vurderte situasjonen til å befinne seg omtrent midt på treet på en skala opp til 7. Men på forhånd hadde de spådd at de kom til å skåre mye lavere, så det var altså ikke så ille som de fryktet likevel.

Noen tenker alltid på noe negativt, og de er jo ikke alltid så gøy. Men også det kan være smart, i alle fall om vi klarer å vri det negative fokuset til å bli litt mer konstruktivt: Når vi reflekterer over ting og lar tankene vandre blir vi også mer kreative og flinkere til å finne løsninger på problemer. Så neste gang du har litt tid til overs, dropp scrollingen og andre stimuli og kjenn etter hvordan det føles. Kanskje du tenker noe lurt?

Kilde:

Hatano, A., Ogulmus, C., Shigemasu, H., & Murayama, K. (2022). Thinking about thinking: People underestimate how enjoyable and engaging just waiting is. Journal of Experimental Psychology: General. Advance online publication. https://doi.org/10.1037/xge0001255
Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv