Lær å sortere informasjon, og bli en bedre tenker

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 20. mars 2020
/

Vi underviser elevene våre i hvordan de sorterer informasjon. Det er derfor ekstra moro å lese forskning som viser at også voksne kan bli mer oppmerksomme og lære nye ting med samme teknikk.

Elever som sliter med læring har et dårlig begrepsgrunnlag og er ikke trygge på hvordan de analyserer informasjon. Det gjør man blant annet ved å finne likheter og forskjeller, gruppere og sortere.

(Hør mer om dette på vårt gratiskurs for foreldre om å fjerne mattevansker – påmelding HER)

En studie viser at også voksne har nytte av de samme teknikkene for å skjerpe oppmerksomheten og lære noe nytt:

Ved at vi grupperer informasjon vi jobber med når vi er på leting etter ”noe”, vil vi skjerpe oppmerksomheten og lettere finne fram til nye løsninger. Forskerne forklarer prinsippet med et eksempel om å velge noe å spise til lunsj: Istedenfor å lete i hele den store ”haugen” som heter ”mat”, kan vi spesifisere en viss gruppe av mat. Da blir det lettere å både se etter, og også identifisere mat som kommer inn i denne gruppen.

Dette er en metode hvor vi bruker eksisterende kunnskaper om tings egenskaper for å rette oppmerksomheten mot og lære om nye ting. Det er mye av det samme vi lærer bort til elevene våre. Og nå kan vi altså også more oss med at psykologer vet at denne teknikken gjøre det lettere å lære nye ting også for voksne.

Kilde (se også denne artikkelen i Psychology Today):

Wu, R., Pruitt, Z., Runkle, M. et al. (2016). A neural signature of rapid category-based target selection as a function of intra-item perceptual similarity, despite inter-item dissimilarity. Atten Percept Psychophys 78: 749. doi:10.3758/s13414-015-1039-6

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv