Julekrydderets effekt på humøret (eller: Hvorfor ha kanel i kaffen og kakaoen)

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 21. desember 2022
/

Får du dårlig samvittighet for å innta litt mye gløgg og julekaker, kan kanskje dette være en trøst: 

Det er mange gode, mentale effekter å hente fra ulike julekryddere! Vi kan bli gladere, lære lettere og få mer sexlyst (blant annet).

Grunnen til det er at disse krydderne virker på lystsenteret i hjernen, både når vi spiser dem, og i blant bare når vi lukter på dem. Tre eksempler er nellikkardemomme og kanel:

Det aktive stoffet i nellik er eugenol, som kan ha en antidepressiv effekt. I kardemomme finner vi flere stoffer som kan gi en oppløftende effekt, og også hjelpe mot hoste samt øke sexlysten! Det siste kan visst også kanel som har mange helsefremmende effekter. (OBS: Vel å merke at vi ikke spiser for mye, og at vi velger riktig type! Bruker du kanel, sørg for at det er Ceylon. Den andre typen, som vi får i de vanlige kanelflaskene i butikken, inneholder et stoff som heter coumarin og som i litt store doser er giftig.)

Kanel er blant annet blodsukkerstabiliserende, og kan ha mange mentale effekter. Det aktive virkestoffet i kanel heter cinnamaldehyd, og det virker stimulerende i små doser og beroligende i større doser. Stoffet har en kjemisk struktur som ligner på dopamin. Forskning viser også at cinnamalpdehyd hemmer nedbrytningen av dopamin. Kanel kan riktignok trigge hyperaktivitet, men hjelper også blodsirkulasjonen, og kan visst altså også øke sexlysten ....!

I tillegg kan kanel hjelpe med læring, viser en studie: Én grunn til at det kan være vanskelig å lære, er en ubalanse av proteiner i hippocampus, som også er kalt "hjernens hukommelsessenter": Kanel fungerer på den måten at det i kroppen blir omdannet til sodium benzoate, som er et middel blant annet brukt til å behandle hjerneskader som er forårsaket av denne ubalansen. 

Takk til professor Aina Ravna ved UiT som sendte meg sin inspirerende presentasjon om nettopp julekrydderets påvirkning på hjernen. Ravna anbefaler forresten også sjokolaaaaade (altså den mørke, sukkerfrie), og at vi drysser kanel på. Jeg liker sånne råd.

Her er studien om læring:

Modi, K.K., Rangasamy, S.B., Dasarathi, S. et al. Cinnamon Converts Poor Learning Mice to Good Learners: Implications for Memory Improvement. J Neuroimmune Pharmacol 11, 693–707 (2016). https://doi.org/10.1007/s11481-016-9693-6

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv