Ja, takk til to kilo bakterier i kroppen

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 3. oktober 2017
/

Et av de ”hotte” temaene om dagen innen psykisk helse og ernæring, ser ut til å være tarmbakterier og tarmflora. Og ikke uten grunn: Det er fremdeles er mye mystikk rundt hvordan tarmfloraen og vår mentale helse påvirker hverandre, men noen sammenhenger begynner å vise seg. Blant annet har mikroorganismene i tarmen en viktig rolle i kommunikasjonen med andre celler, samt med stoffomsetningen i kroppen.

Bakterier utgjør en like stor del i kroppen din som hjernen gjør. I hvert fall hvis vi måler i vekt: Vi har rundt 1-2 kilo bakterier, mens hjernen til sammenligning veier rundt 1,3 kilo. Og de fleste lever i mage- og tarmkanalen hvor de jobber for å holde oss både fysisk og mentalt friske. Sammensetningen av tarmbakterier er avgjørende for hvor godt vi er beskyttet mot sykdom, inkludert psykiske plager, og styrer også mye av vår atferd, følelser og tankekraft.

Hjelper probiotika? Ikke nødvendigvis, og ikke alle. Psykiater Ted Dinan ved universitetet i Cork har derimot beskrevet en gruppe tarmbakterier han mener kan ha stor effekt blant annet ved depresjon. Han kaller disse psykobiotika.

Det beste for å bygge en god tarmflora, er sannsynligvis et optimalt kosthold med hel, naturlig mat over lengre tid.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv