Hva er spesielt med tallet 19788? (Du klarer ikke gjette det, men du bør kjenne til historien bak.)

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 28. august 2022
/

I det siste har jeg snakket med mange fremmede. Jeg var for eksempel i Oslo en dag i våres, og sto og tittet opp på Stortinget. Ved siden av meg sto en stilig, velkledd, voksen, flott dame, rett ved siden av statuen av Christian Frederik. Jeg hilste, vi kom i prat, og jeg spurte henne om hun visste hvem denne Christian Frederik var og hvorfor han hadde fått en statue av seg utenfor en av de viktigste bygningene i landet. Nei, innrømmet hun litt flau, det visste hun faktisk ikke, men sånt burde man jo vite, var vi enige om.

Grunnen til at jeg har snakket med fremmede i det siste: er at jeg har gjort undersøkelser til min nyeste bok som handler om nettopp alle disse tingene vi som nå er voksne kanskje lærte på skolen en gang, men som vi nå har glemt. Boka heter Det kunne jeg jo før! (Bonnier, 2022). I denne har jeg samlet sammen hovedpunktene vi bør kjenne til fra universet oppsto (når var det, igjen?) fram til omtrent da jeg selv gikk på grunnskolen og oljealderen startet her i landet (to hendelser som forøvrig ikke har noen sammenheng, så vidt jeg vet).

Når man gjør undersøkelser til en bok, hender det at man kommer over ting som har litt ekstra personlig betydning. Da jeg skrev om fangene som satt på Grini under 2. verdenskrig fant jeg en side hvor det står om min bestefar, som også satt på Grini. Bestefar hadde nemlig radio som han brukte til ting tyskerne ikke likte, og da kom de hjem til familien og hentet ham. Nesten 20 000 fanger var på Grini i løpet av krigsårene, og tallet 19788 er spesielt: Det er nemlig det siste fangenummeret som ble tatt i bruk på Grini! På nettsiden fanger.no kan du selv søke og se om du kjenner noen.

Boka Det kunne jeg jo før! er for alle som en gang har gått på skolen og trenger en oppfriskning. Den fås i bokhandlene og på Hjernefabrikken.no.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv