Husk å også være snill mot fremmede

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 17. mars 2021
/

Vil du bidra til en bedre verden? Et godt grep er å være snill mot andre - også dem du ikke kjenner så godt. I tillegg til at din egen gode gjerning skaper glede hos en annen, vil du bidra til at gode gjerninger sprer seg.

Tre ting i livet er viktige, skrev forfatteren Henry James: Det første er å være snill, det andre er å være snill, det tredje er å være snill. Det vil si, han skrev på engelsk og brukte det engelske ordet "kind", som kan oversettes til snill, vennlig, omtenksom, høflig og oppmerksom og dermed favner mer enn bare å være "snill".  

Og han har et viktig poeng: Mange av oss har sikkert lært at "den største glede du kan ha, er å gjøre andre glad", og det stemmer. Forskning bekrefter at vi blir gladere av å hjelpe andre. Vi så også gjennom koronaperioden at det ble satt ekstra fokus på å samarbeide og passe på hverandre. Kritiske hendelser og traumatiske opplevelser kan absolutt bringe ut det beste i oss.

Å være snille og vennlige mot andre er noe vi bør etterstrebe også utenom krisetider, for det er ikke bare virus som smitter: Hvis vi ser at andre mennesker er prososiale, blir vi selv mer motiverte for det samme, viser ny forskning. Det kan være at vi ser noen gjøre ærender, gir en gave eller hjelper med praktiske ting. Å være hyggelig mot andre fører altså til at de vi er snille mot, blir mer hjelpsomme mot atter andre igjen. I tillegg kan snillheten smitte over på dem som ikke er direkte mottaker av denne godheten, men også på dem som bare observerer den hos andre.

Og denne hjelpelysten sprer seg med stor fart: Én god handling kan ende opp med å bli triplet i verdi - altså føre til hele tre ganger så mye vennlighet - fordi folk gir mer og mer. Vi finner også på nye og andre måter å hjelpe andre på enn det vi selv har observert hos andre.

Nå er det ikke noe nytt fenomen for mennesker å være gode mot hverandre, også om det skulle oss noe i form av tid, krefter og kanskje penger. Uselvisk oppførsel og ønsket om å hjelpe andre er forankret dypt i oss og stammer muligens fra at vi har et evolusjonært behov for å beskytte den gruppen vi tilhører, og da spesielt familien og andre nærkontakter. Når vi hjelper andre, øker vi også sjansen for å selv få en tjeneste tilbake en gang.

Men er du så snill som du tror? Hjelper du andre enn familien din og dine aller nærmeste? Kanskje det er andre rundt deg enn de nærmeste som også kan trenge noen som er snille og vennlige mot dem. Også mennesker du ikke kjenner så godt trenger omtanke og hjelp. Dette er muligens blitt enda tydeligere under koronapandemien, når mange av oss har mistet mange sosial kontaktpunkter. Mange av oss har ikke nær familie å støtte seg på, og kanskje det varmer ekstra, når vi får varme, støtte og tjenester fra en som egentlig ikke "må" hjelpe oss fordi de er familie eller bestevenn.

Selv fikk jeg i dag en videomelding fra en tidligere kollega som bare ville si "hei" og at han satte pris på å kjenne meg. Det varmet veldig! Og jeg ble minnet på at jeg kan gjøre det samme både tilbake til ham, og til andre. For det føles så godt både å motta og gi.

Så her er en liten "lekse" fra meg i dag: Tenk etter om det er noen litt utenfor dine egne nærkontakter som kan sette pris på en gest fra deg. Og start utdeling!

Kilde: Jung H, Seo E, Han E mfl. Prosocial modeling: A meta-analytic review and synthesis. Psychol Bull, 2020. Publisert på nett 14. mai: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32406697/

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Å, så mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2021 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: WPCODE
cartmagnifiercross
Handlekurv