Gjør dette i høstferien for å bidra til bedre læring

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 25. september 2020
/

Mange barn har utfordringer med å lære skolefag, Hvordan kan vi bruke høstferieuka klokt slik at det blir lettere å komme tilbake på skolebenken etter ferien? Spesialpedagog Elin Natås jobber med elever som opplever skole og lekser er blitt vanskelig, og gir gode råd til familier hver dag. I november kommer en hel bok full med slike råd, og her er noen av grepene herfra. (Vi regner med at spesielt det første er veldig populært, spesielt blant barna):

#1: Ha helt fri når det er ferie

For noen er det helt fint å jobbe med skole og læring også i feriene. Elin har for eksempel mange elever i juli. Det kan være lettere å lære når man ellers har rolige dager uten de vanlige hverdagsforpliktelsene. Men vær oppmerksom på at dette ikke gjelder alle: Noen barn trenger helt fri i ferier fordi de er så utslitte at de må lade batteriene skikkelig. Elin anbefaler ofte familier å ta helt time-out.

Så: Sørg for å ha fri når det er fri, ikke bruk helger og ferier til å ta igjen skolearbeid. Hvis det skal gjøres noe skolearbeid i ferier, skal det avtales og planlegges på forhånd, med den samme forutsigbarheten som dere også planlegger med i hverdagen (som er et annet tips i boka :)).

Men du som er voksen kan bruke denne skolepausen til noe lurt:

#2: Se på planene og prøv å komme i forkant

Selv om du som er voksen kanskje ikke har høstferie, kan barnas pause fra skolen gjøre at du får et pusterom. Dette pusterommet kan du bruke til å komme litt ajour med skolearbeidet:

Se på årsplanene, månedsplanene og ukeplanene og prøv å komme i forkant!

For eksempel: Når skal barna lære brøk? Når du vet det, kan du forberede barna på dette i forkant, altså før temaet dukker opp i klasserommet. Da vil du hjelpe barnet ditt til å få en bedre opplevelse i klasserommet når de skal i gang med å lære brøk. Dermed opplever de mer mestring, og har heller ikke så mye motstand. De kan lettere få opplevelsen av at "dette fikk jeg til" eller "dette kunne jeg litt om - jeg er flink".

Vi vet at du kanskje har mye å gjøre, at barna ligger så langt etter, og at dere alle er helt utslitte. Og det skjønner vi godt! Men prøv likevel å få tatt et skippertak for å komme i forkant, så kan barna bygge videre på den gode mestringsopplevelsen de da får, og det blir mindre stress på sikt for begge parter.

Og så, noe dere kan gjøre sammen (eller hver for dere):

#3: Bruk fridagene til å bevege dere slik at sansene stimuleres

Fysisk aktivitet, motorikk og læring henger nøye sammen. Hvordan og hvor mye vi bruker kroppen vår, påvirker evnen vår til å sanse, ta i mot og bearbeide informasjon. Krabbing er for eksempel en fysisk aktivitet som er viktig for å stimulere hjernen og nervesystemet, inkludert synet. I tillegg til å generelt være i fysisk aktivitet, her er noen tips til bevegelser og aktiviteter som kan bidra til  å stimulere sanseapparatet og nervesystemet slik at læring går lettere:

  • Gå på tur i ulendt terreng
  • Gynge i en gyngestol, eller i en hengekøye
  • Huske 
  • Snurre sakte rundt på en kontorstol
  • Krabbe i diagonal (ikke som om det er passgang)
  • Hoppe fra sted til sted med begge bena samlet
  • Hinke og hoppe paradis
  • Balansere på en planke eller et tau, sakte
  • Sitte på en pilatesball uten å ha føttene i gulvet, holde balansen
  • Sitte på balansepute
  • Stå på en balansepute med samlede føtter og sjonglere med silkeskjerf, eller kaste og ta imot en ball eller en ballong
  • Stå på en balansepute på én fot med åpne øyne så etter hvert med øynene igjen
  • Stupe kråke

Disse grepene er tre av hundreogén stykker som vi har samlet i vår nye bok Møkkalekser!

Boka kommer i november, men du kan bestille den allerede nå. (Vi vil gjerne vite hvor mange vi skal trykke opp!) Når du forhåndsbestiller, får du også med gratis bonuser:

  • Veiledningshefte om hvordan du forklarer matematikk så ungene forstår ved hjelp av såkalte "mattestaver" (e-bok)
  • Video med Elin som forteller sin og sønnens læreskrekkhistorier. Har du selv barn som strever med skolen, er det garantert mye gjenkjenning og trøst her!

BESTILL BOKA HER!

En bonus til: Når du kjøper boka, får du også mulighet til å bestille en telefontime med Elin med 300 kroner rabatt. Bare der sparer du jo inn nesten hele boka 🙂

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv