Framestorming: Hvor mye godt kan det komme ut av dette trøbbelet?

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 18. januar 2021
/

Vi kan lett la oss rive med av negative følelser når vi møter på et problem. Ved å heller lete etter hvilke gode ting som kan komme ut av situasjonen, kan du få mye positivt ut av et problem du uansett ikke kan løse.

"Aldri så vondt at det ikke er godt for noe", sa min mormor stadig. Hun lærte meg at ting aldri er så ille som det kan se ut som, og at vi alltid kan få noe bra ut av nesten hva det skulle være. Hun var tidlig ute med det som i dag på engelsk kalles "reframing". Reframing handler om å se på et problem på en annen måte, fra et annet perspektiv, og finne ut hvilke fordeler som kan komme ut av situasjonen. Hensikten er at man på den måten kan snu en negativ hendelse til noe som er mer meningsfullt og givende.

Vi knytter naturlig nok ofte følelser til ting vi opplever. Hvis vi opplever noe som i utgangspunktet er negativt og volder oss følelsesmessig bry, kan det gjøre oss både frustrerte, stresset, deprimerte, sinte eller lei oss. Om vi møter på alvorlige situasjoner eller problemer med store, negative konsekvenser er det selvfølgelig både naturlig og forståelig at vi kan reagere med sterke følelser, og kan føle at situasjonen er både uhåndterlig, urettferdig og verre ting. Men det er også lett å klage over selv mindre bumper som måtte komme i vår vei og som vi ikke har kontroll over eller får gjort noe med, som at vil blir sittende i bilkø og ikke rekker selskapet vi var invitert i eller et viktig møte. Men hvis vi reframer, kan vi få koblet på mer positive følelser og dermed også nye måter å handle på i situasjonen.

Istedenfor å ergre oss eller fortvile over et problem vi opplever, kan vi lære oss til å tenke annerledes om og tolke det hele på en ny måte. Ved å si til oss selv at "javel, dette har skjedd, hva kan jeg gjøre nå, og hvordan kan dette føre til noe bra?" unngår vi mange negative følelser ved en situasjon vi ellers kanskje ikke kunne gjort noe med, men bare hadde oppfattet som negativ og belastende. Og dette kan vi gjøre både med hverdagsbumpene og de mer alvorlige situasjonene vi måtte møte.

En teknikk vi kan bruke for å finne positive ting ved en ellers negativ hendelse, er det den danske forfatteren og kursholderen Anette Prehn kaller "framestorming". Det handler om at vi fokuserer på å finne så mange andre og bedre perspektiver som mulig – helst minst 15 – på det problemet vi opplever. Når vi har gjort det, kan vi velge en eller to vi liker best, og se på situasjonen i dette nye perspektivet isteden. Når du skal framestorme kan du for eksempel si til deg selv "hva ville en annen person tenke om denne situasjonen", eller "hva vil jeg tenke om dette om 30 år". Tenk på hva godt som kan komme ut av det du opplever, og hvilken mening du kan legge i at det skjer. Dermed, hvis du blir sittende i den bilkøen, kan du istedenfor å ergre deg tenke for eksempel at du nå får litt ekstra alenetid hvor du kan lytte til musikk, du kan nyte mer av utsikten der du kjører (for det kan du jo ikke ellers), hvis køen står bom stille kan du kanskje strekke litt på bena, ta en telefon du ellers ikke ville tatt mens du kjørte, strikke litt på en sokk, eller glede deg over at du nå i det møtet slapp å treffe han kollegaen som alltid er så sur.

Det er absolutt mulig å finne mange alternative måter å se på enhver situasjon på, og som kan gjøre oss lettere til sinns. Bare prøv, så kan det hende du opplever at problemer du støter på blir lettere å håndtere, og du blir gladere til sinns.

***
Reframing og framestorming

  • "Reframing": Å se på en situasjon eller et problem på en annen måte, med nye øyne
  • "Framestorming": Å finne så mange nye løsninger på et problem som mulig på kort tid. Den danske forfatteren Anette Prehn har utviklet en teknikk for dette.
  • Les mer på hjernesmart.dk
Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv