Derfor er det lurt å kjede seg

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 19. april 2020
/

Du har sikkert hørt at det er lurt å slappe av iblant og at det ikke er bra å stresse for mye. Kanskje har du hørt at for mye stress svekker immunsystemet, kan føre til for tidlig aldring, svekker korttidshukommelsen, gjør oss mindre kreative eller at kan føre til at vi utvikler angst og depresjoner.

Kanskje du er en av oss som overhører det litt likevel, fordi vi lever på stramme tidsskjemaer og har masse å gjøre hele tiden, både hjemme og på jobb. Men vil du være flink og gjøre ting best mulig skal du i hvert fall slappe av – og det kan være lurere enn du tror:

For hviler du ikke iblant, så tvinger du faktisk hjernen til å fungere dårligere.

Vi trenger riktignok litt stress. Vi trenger å få mobilisert krefter i oss selv iblant, og en passe dose stress gjør nettopp dét. Og vi er i mange tilfeller ”best under press”. Til et visst punkt! Det skal ikke være for mye eller for lenge, da går det andre veien. For det er ikke slik at desto mer vi gjør, desto mer effektive blir vi. Det gjør oss tvertimot mindre effektive: Hjernen vår er simpelthen ikke konstruert for moderne produksjonskrav og tettpakkede programmer. Den er konstruert for å hvile. I hvert fall innimellom. Jeg snakker ikke om dovenskap og å sluntre unna, altså, men å slappe av kan faktisk være den mest optimale måte å utnytte hjernens potensiale på. Å ta en pause eller innvilge deg en periode hvor du sysler seg med noe helt annet enn det du egentlig var i ferd med, kan gjøre deg både flinkere til å huske og til å treffe riktige beslutninger.

Forsøk på en gjeng rotter som skulle finne frem i labyrinter gir en forklaring til hvorfor det er lurt å ta en pause når man er midt i en utfordring. De rottene som stoppet opp etter å ha løpt i labyrinten eller tok pauser underveis, klarte å finne frem raskere og mer effektivt i labyrinten neste gang de prøvde. Ved å måle hjerneaktiviteten hos disse labyrintløperne, fant forskerne ut at da rottene stoppet så gjentok hjernene deres det aktivitetsmønsteret som nettopp hadde vært brukt mens de løp. Og ikke bare gjentok de det, men det skjedde mye raskere, og baklengs. På denne måten festet rottene den siste opplevelsen til hukommelsen, og den inaktive perioden viste seg å være avgjørende for hvor godt rottene husket labyrinten neste gang de skulle gjennom den. Noe av det samme gjelder for evnen til å ta beslutninger. Hollandske forskere ga grupper med mennesker i oppgave å foreta noen kjøp. En gruppe fikk masse produktinformasjon som de skulle vurdere i perioden frem til de skulle gjøre selve valget, mens en annen gruppe ble bedt om å gjøre helt andre ting i mellomtiden. Når det gjaldt de store beslutningene, for eksempel å kjøpe bil, møbler og lignende, så fant forskerne at de som ble forstyrret og avledet i sin beslutningsprosess og tilslutt måtte ta valget på et mer ubevisst grunnlag enn de som gikk gjennom all informasjonen, i etterkant var mer tilfredse med sitt valg. Når du konsentrerer deg intenst om noe og så slapper av og gjør noe annet, benytter hjernen anledningen til å reorganisere seg selv. Det er derfor i mange sammenhenger lurt å avbryte ditt bevisste fokus på det du holder på med og foreta deg noe helt annet, som for eksempel å ta oppvasken eller bare sette deg i en stol og kikke ut i luften.

Altså: Hvis du vil være effektiv, huske godt og ta bedre beslutninger: Slapp av! Så gjør hodet ditt jobben for deg helt på egen hånd og du kan etter en liten stund glede deg over å få servert ny klarhet og oppnå bedre resultater enn om du fortsetter å presse deg bevisst til å få til noe. Det er altså lurt å ta pauser, kan du hilse både hjernen og sjefen din og si.

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv