Derfor bør du skru av mobilen en time før du legger deg

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 17. juli 2022
/

Vil du ha et enkelt, men effektivt grep for å føle deg bedre og kanskje også gjøre kjæresten gladere? Skru av telefonen din en time før leggetid – og ha den avslått hele natten. 

Det er ikke mange år siden vi så litt rart på folk som gikk på gata og snakket i telefonen. Bare noen få år senere har de fleste av oss med oss telefonen vår overalt, og vi bruker den til alt mulig annet enn bare å snakke med kjentfolk. Mange bruker også telefonen som en flukt og rømmer inn i Facebook og andre sosiale medier, scroller, søker, spiller spill for å koble ut tanker og følelser og stressende situasjoner. I blant kan det naturligvis være fint med litt avveksling, men når telefonbruken tar over for menneskelig kontakt, blir det problematisk. Vi har ikke godt av å stadig sammenligne oss med alle de andre i sosiale medier eller være på alerten hele tiden. Istedenfor å knytte mennesker sammen, kan telefonbruken istedenfor føre til mer ensomhet. For mye forstyrrelser og ønsket om å få stimuli fra telefonen kan også skape ekstra stress.

Mange av oss er også blitt så knyttet til telefonene våre at vi blir stresset når vi ikke har dem i nærheten. Da er det blitt litt for mye av det gode: Nomofobi er navnet på frykten for å være uten telefonen sin. Lidelsen kjennetegnes blant annet ved at vi stadig må sjekke sosiale medier og nyheter, sende meldinger og følge med på et eller annet i så stor grad at det kan skape blant annet uro, stress angst og gjøre at vi sover dårligere.

I et eksperiment sjekket forskerne nettopp dette siste: Om det ville hjelpe på søvnen om vi skrur av telefonen en time før leggetid og holder den avslått. Kanskje ikke så overraskende: Det gjorde det. Folk brukte nå heller tiden til å roe ned, lese en bok, snakke mer med partneren, planlegge morgendagen og gjøre småting de ellers ikke syntes de hadde tid til. Disse små endringene gjorde at deltakerne følte seg generelt bedre, de følte de ikke kastet bort like mye tid som før, og denne gode følelsen vedvarte. 

For mye mobilbruk kan også gå ut over forholdet ditt: Vi mennesker trenger aksept og anerkjennelse fra viktige mennesker i livet vårt og vi trenger å ha dialog og kontakt med andre. Hvis partneren din stadig må se på telefonen sin når du skulle ønske han eller hun så på deg, føler du deg kanskje ikke så viktig? 

I eksperimentet med dem som slo av telefonen en time før leggetid, rapporterte også mange at sexlivet bedret seg. Hvis du vrir oppmerksomheten til kjæresten istedenfor telefonskjermen og alle plinglydene fra andre, er jo ikke dét så rart! Men også dem som ikke var opptatt av den delen av samlivet, fortalte om at de bedret relasjonene til sine nærmeste fordi de fikk tid og overskudd til både flere og dypere samtaler. For lite søvn skaper i seg selv også ekstra følelse av ensomhet, viser forskning.

Så med mindre du  ha på telefonen fordi du må være tilgjengelig i tilfelle noe skjer (som kanskje er sjeldnere enn du tror?), prøv å skru den helt av enten om kvelden, eller om du er modig: noen dager, og test ut om det føles annerledes.

Hva om du trenger å ha på alarmen om morgenen for å våkne i tide, da? Da kjøper du deg en vekkerklokke. De finnes fremdeles.

Mobilfri tid gir:

  • Mindre stress når du ikke stadig får varsler og meldinger.
  • Bedre søvn når du unngår mobilbruk før sengetid.
  • Bedre relasjoner fordi du blir mer oppmerksom på dem rundt deg.
Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Å, så mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2022 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv