BOKTIPS: Bli en som er god å snakke med

Av: Anne Lene Johnsen
/
Den: 13. desember 2020
/

Livets utfordringer er lettere å håndtere når vi har noen å snakke med. Men hva skal til for å være en god og trygg samtalepartner? Det gir Kirkens SOS råd om i en ny bok.

Når vi strever i livet, er det ofte gull verdt å ha en vi kan dele tanker og følelser med. En som lytter til oss og sier "de rette tingene", slik at vi får det bedre.

Men hvor god er du selv som samtalepartner? Vet du hvordan du bør møte en venn som trenger noen å snakke med? Vet du hva du bør si og hvordan du bør håndtere det hele?  Eller tråkker du kanskje i salaten, helt uten å vite det selv? Det er lett å si feil ting eller plumpe ut med tomme fraser som absolutt ikke hjelper, men kanskje tvert imot gjør ting verre. Mange av oss er jo ikke opplært i å snakke med folk om vonde ting.

Dét har Kirkens SOS gjort noe med: De arrangerer kurset  God å snakke med som er basert på kunnskapen og erfaringen de har opparbeidet gjennom snart 50 år som krisetjeneste. Nå har de også nettopp gitt ut bok med samme navn. Målet med er å hjelpe leseren til å bli en litt bedre samtalepartner, og gjøre deg litt bedre rustet til å snakke om vanskelige ting.

– Som krisetjeneste vet vi så utrolig godt hvor viktig den gode samtalen kan være, sier Hailey Hammer som er kommunikasjonsansvarlig i Kirkens SOS.  

Hailey Hammer, Kirkens SOS

– En god samtale kan gjøre at en venn, kollega, et familiemedlem eller en nabo føler seg litt bedre den dagen. Kanskje føler de seg mindre alene når de blir møtt av noen som vil lytte og forstå, og som får til den gode samtalen. Og denne gode samtalen, den trenger vi alle sammen – kanskje spesielt i tiden vi er inne i nå. Men uansett om det er en hverdagssamtale, eller en samtale om vanskelige, kanskje tabubelagte temaer, er det noen ting vi har erfart oss at det hjelper å være bevisst på, sier Hammer.

– Vi gir blant annet tips om å ta seg tid til å lytte.

Hammer understreker at dette høres enklere ut enn det er.

– Å lytte innebærer blant annet å være tålmodig og snakke lite selv. Det handler om å gi den andre tid og rom nok til å fortelle sin historie. Det krever tid å sette ord på uro og forvirring og sterke følelser. Det krever tålmodighet å forsøke å sette seg inn i andres menneskers liv. Det krever utforsking å komme så nær den andres opplevelse som mulig. Vi kan sjelden si til et annet menneske at "jeg vet hva du mener", eller "jeg vet akkurat hvordan du har det". Vi oppfordrer også til å vise at man lytter og ønsker å forstå, ved å gi oppmuntringsord og stille oppklarende spørsmål underveis

Men dropp rådene!

Hammer forteller at det tipset mange synes er mest overraskende, er at vi blir oppfordret til ikke å gi råd, men heller gi innspill.

– Forskjellen på innspill og råd utgjøres mye av ordene vi bruker. Råd innledes ofte av fraser som: «Jeg synes at du bør…», «Det viktige nå er…», «I dine sko ville jeg…». Innspill inneholder ofte åpnende spørsmål: «Hvordan ville det være for deg å…?», «vilke tanker gjør du deg om den muligheten?», «Hvordan vurdere du et slikt alternativ..?» «Ut fra det vi har snakket om – hva tenker du selv..?»

Slike spørsmål kan bidra til at den andre finner løsninger selv.

– Vi har vel alle en eller annen gang sagt at «du må prøve yoga eller kostholdsendring» og lignende, uten at dette nødvendigvis har blitt godt mottatt. Den vi snakker med trenger kanskje noe helt annet enn det som har fungert for oss, eller det kan være andre ting som gjør at de rådene du legger fram ikke er aktuelle, påpeker Hammer.

– Et innspill kan derimot være med på å plante en tanke hos den andre. En tanke som kan åpne en egen refleksjon, og kanskje utvikle seg videre. Gir jeg et innspill, setter jeg den jeg snakker med i fokus, og viser respekt for den andres dømmekraft og selvinnsikt.

I tillegg til samtaletipsene, inneholder boka også historier fra frivillige og ansatte med eksempler som gjør tipsene lette å forstå og kjenne seg igjen i.

– Vi håper og tror at boka vil gjøre den som leser den litt tryggere på å ta de vanskelige samtalene. For vi vet hvor utrolig viktig dette er. En god samtale kan redde liv.

***

Boka God å snakke med kan hjelpe deg å bli en bedre lytter, forstå følelser hos deg selv og andre, og hjelpe til å rydde opp i ting som er vanskelig og kaotisk. Her er fem tips fra boka som gjør deg til en bedre samtalepartner:

  1. Vis at du lytter og ønsker å forstå.
  2. La den andre få snakke: Ikke bruk samtalen til å komme med dine egne følelser eller historier. Hovedfokuset må være på den personen som trenger å snakke om det vonde.
  3. Gi anerkjennelse og støtte.
  4. Hjelp til med å rydde: Når man står i noe vondt, kan situasjonen føles overveldende. Det kan da være godt å få hjelp til å sortere og strukturere problemstillingene. Ved å få et nytt perspektiv, kan de blir lettere å håndtere.
  5. Tål stillhet: Stillhet kan føles ubehagelig, men også være viktig for å reflektere og føle seg trygg med en annen. En god samtale tåler stillhet.

Kilde: Kirkens SOS

Del gjerne:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Det er mye som er gøy og lurt å lære om! Noe av det du leser her har stått på trykk i Dagbladet Magasinet, Allers, avisa Dagbladet, Helsemagasinet eller andre steder. Noe av det står bare her. Men alt er skrevet av meg. Alt er ting jeg liker og interesserer meg for og som jeg har lyst til å dele med deg, fordi du kanskje også kan ha glede av det. God lesning!

Copyright © 2024 Hjernefabrikken
Min konto
Utvikling og drift: INOVEX
cartmagnifiercross
Handlekurv